Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Embercsempészek ellen emeltek vádat

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztálya 5 férfival szemben, akik több illegális migráns külföldre jutását segítették elő.

 

 

Forrás: police.hu

A Kapuvári Rendőrkapitányság járőrei 2017. február 19-én 23 óra 5 perckor a 8612. számú út 12. kilométerszelvényében ellenőrizték egy mikrobusz vezetőjét és utasait. Az igazoltatáskor a rendőrök megállapították, hogy a kocsiban tartózkodó 19 harmadik országbeli utas nem rendelkezett a schengeni tagállamokba történő beutazáshoz és a tartózkodáshoz szükséges okmányokkal. A sofőrt, N. Levente 43 éves dunaújvárosi lakost, valamint a külföldi állampolgárokat elfogták és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

Az ellenőrzéskor a rendőrök a Cirák-Gyóró-Csapod útkereszteződésben az igazoltatott gépjárművezetőn kívül egy másik személyautót is észleltek. A két jármű a beledi útkereszteződés felől együtt mozogva haladt, de a rendőri intézkedést észlelve a személyautó elkanyarodott Csapod irányába, mivel el akarta kerülni az igazoltatást. A rendőrautó megkülönböztető fény- és hangjelzése ellenére elsőként csak a mikrobuszt vezető férfi állt meg, a másik jármű nagy sebességgel elhagyta a rendőri intézkedés helyszínét. Rövid idő múlva a járőrök Farád községben ellenőrizték a menekülő autó sofőrjét, S. Tamás 33 éves perkátai és utasát, Sz. Norbert 32 éves dunaújvárosi lakost, akiket elfogtak és szintén előállítottak a megyei rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályára.

A nyomozók a büntetőeljárás során beszerzett adatokból megállapították, hogy Sz. Norbert és S. Tamás is közreműködött a migránsok külföldre juttatásában, ezért őket és a mikrobuszt vezető N. Leventét is embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozás során beszerzett adatok alapján a nyomozók S. Tamás gyanúsított esetében megállapították, hogy a férfi üzletszerűen, szervezőként és irányítóként vett részt a migránsok szállításában. A további adatgyűjtés alkalmával a nyomozók látókörébe került P. Mihály 40 éves kulcsi és L. Attila 35 éves dunaújvárosi lakos is, akiknek – a 2017. február 19-én történt bűncselekményt megelőzően – S. Tamás több alkalommal adott megbízást migránsok külföldre juttatására.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztálya az 5 férfival szemben folytatott nyomozást a napokban lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Megyei Főügyészségnek.