Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyi ATM jut tízezer főre: akár tízszeres is lehet a különbség

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem mindegy, az ország melyik részén szeretnénk bankjegykiadó automatából a pénzünkhöz jutni. Nagyok az egyenlőtlenségek, a jegybank ezért is kötelezte a hitelintézeteket, hogy sűrítsék ATM-hálózatukat. 

Az aktuális helyzetről a Helix Consulting készített interaktív térképet, amelyet IDE kattintva lehet megtekinteni. 

A térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el: előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut 10 ezer lakosra. A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak 2 ilyen eszköz működik), de a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4 – közölte a tanácsadó cég. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy Budapest értéke 7,4, ami azt jelenti, hogy a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban még akkor sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225.

A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait.

A Helix Consulting Kft. üzletágvezetője kiemelte: egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás költségeit. Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és természetesen azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.

Hegedüs Tamás hozzátette: előnyös megoldás lehet, ha a bankok a rendelkezésre álló, úgynevezett "lokációanalitikai eszközökkel" felkutatják a gyengén ellátott térségekben azokat a helyeket, ahol az eszközt a legtöbben használnák majd, így téve nyereségessé a működést, vagy minimalizálva a veszteséget, ha az mégis elkerülhetetlen.