Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Építkezel? Egy a biztos, hogy semmi nem biztos

A munkálatok drágulásától, illetve elhúzódásától tartanak leginkább azok, akik idén építkezésbe, vagy felújításba vágták a fejszéjüket.

A többi közt ez derül ki az újHÁZ Centrum május elején, 1142 ember bevonásával készült felméréséből. Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató az MTI-vel közölte, miközben a világ gyorsabb felépülést várt a koronavírus-járvány hatásaiból, globális szinten megjelent az infláció. A helyzetet, főleg az alapanyag-ellátásban, tovább nehezítette az orosz-ukrán háború, ami elsősorban az energia szektorra nyomta rá a bélyegét; Magyarországra mindezek mellett az uniós források körüli bizonytalanság is hatással van.

Az építőipar továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, de problémát jelentenek az ellátási láncok is, mert a háborús helyzetben mindenki a saját országának igényeinek kielégítésére koncentrál. Mindez oda vezetett, hogy az építőanyagok piacán (például acél és fa) hetente változnak az árak, és az alapanyagoknál, szállítási és munkadíjaknál árcsökkenés egyelőre nem várható. Az elmúlt egy évben a tetőfedés, illetve a szigetelés termékkategóriában például 20, illetve 40 százalékos volt az áremelkedés, a vasanyagoknál pedig 60 százalékos.

A kutatás rámutatott arra is, hogy a szektort érintő kedvezőtlen hatások miatt az építkezők és a felújítók 32 százalékának plusz anyagi erőforrást kellett bevonni, 28 százalék pedig elhalasztotta a munkálatokat. Csupán a válaszadók 27 százaléka jelezte, hogy minden a terv szerint halad. 

A beruházáshoz a válaszadók 17 százaléka otthonfelújítási támogatást, 11 százaléka családi otthonteremtési kedvezményt, 9 százalék Babaváró hitelt vett igénybe. A megkérdezettek 67 százaléka ugyanakkor nem él az állami támogatások, hitelek lehetőségével.