Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Érdekes Olimpiai történetek – Az autós maraton

Frederick "Fred" Lorz autóval nyert maratont

Frederick "Fred" Lorz amerikai hosszú távú futó volt, aki az 1904-ben rendezett Nyári Olimpián a maratont úgy nyerte meg, hogy 17 km távot autóval tett meg.

Meg is nyerhette volna

Lorz a verseny elején még vezetett, de 14 kilométer után gyomor fájdalmai miatt feladta a versenyt, és menedzsere kocsijába ülve robogott tovább a cél felé. Pár kilométerrel a cél előtt aztán a kocsija lerobbant, és mivel ekkor már egész jól érezte magát, úgy döntött, hogy újra elkezd kocogni, így végül ő ért be elsőként a célba.

A csalást leleplezték

A nézők őrületes rajongással fogadták, hogy egy amerikai nyert. Alice Roosevelt, Theodore Roosevelt elnök 20 éves lánya koszorút is helyezett Lorz fejére, és majdnem aranyérmet is kapott a nyakába, de ekkor valaki leleplezte a csalást. Lorz csak nevetett, mókának vélte az egészet. Készségesen beismerte csalását, és hozzátette, hogy igazából csak viccből fejezte be a versenyt.

Eltiltották a versenyzéstől, később mégis nyert egy maratont

Lorzot a húzása után egész hátralévő életére eltiltották az atlétikától, ám nem sokkal később visszavonták az ítéletet, a futó pedig 1905-ben már teljesen legitim módon nyerte meg a Boston Maratont.