Az 1936-os berlini nyári olimpia örökre beleírta magát a történelembe. Az eseményre a Harmadik Birodalom nagy erőkkel készült.

A diktatúra az olimpia két hetére az országot minél jobb színben kívánta feltüntetni, ezért a rendszer leginkább visszatetsző sajátosságait leplezni próbálta. A készületek során óriási építkezésbe fogtak, a mai, azóta felújított és átépített berlini stadion is ekkor készült.

Hitler engedményeket tett

Az olimpiarendezés jogát 1931-ben ítélte Németországnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Többen azonban úgy gondolták, hogy más helyszínt kell választani. A NOB kitartott döntése mellett, mert a német kormány megígérte a szabályzat tiszteletben tartását és a náci ideológia által üldözött csoportok részvételének lehetőségét.

1933-ban viszont minden másképp lett

Adolf Hitler 1933. január 30-án lett a Német Birodalom kancellárja. A fajelmélet alapján meghozott, a zsidó, a roma és a homoszexuális embereket hátrányosan érintő törvények a sportra is kiterjedtek, az egyesületekben nem lehettek tagok, csak az árják. Ez persze az olimpiára való felkészülésüket is jócskán megnehezítette.

Óriási sportkomplexum

Németország semmilyen forrást nem sajnálva készült az 1936-os olimpiára. Hitler egy sportkomplexum, a Reichssportfield létesítését rendelte el, benne egy teljesen új stadionnal, ami a korábbi nemzeti stadion és lóversenypálya elbontásával járt. Az építkezés 1934-től két éven át megfeszített tempóban, pénzt nem sajnálva, folyamatos lemaradásban zajlott. A propagandasajtó a német emberek precíz munkavégzését az egyiptomi piramisépítőkéhez hasonlította. Ma sem tudni pontosan, hogy mennyi pénzt emésztett fel a 110 ezer férőhelyes stadion felhúzása, a források többnyire 27 millió márkáról beszélnek. Természetesen külön VIP-szektort, díszpáholyt is kialakítottak Hitler és fontos politikai szövetségesei, vendégei számára.

Újdonságok az olimpián

Az 1936-os olimpia több újítást is bevezetett, ezek közül a leghíresebb a fáklyafutás, amely során több mint 3400 egymást váltó atléta juttatta el a fáklyát Olümpiából hét országon, köztük Magyarországon át a rendezvény helyszínére. A versenyeken 49 nemzet közel 4000 sportolója küzdött, első alkalommal szerepelt a sportágak között a kézi- és a kosárlabda, valamint a kajak-kenu. Az eseményeket az olimpiák történetében először televízión is közvetítették.

A versenyek egyik legsikeresebb szereplője a színes bőrű amerikai atléta, Jesse Owens volt, Magyarország az éremtáblázat harmadik helyén végzett.