Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Itt a nyár! Ez egyet jelent a strandolással és a napozással. De vajon milyen szabályokat tarts be, miközben a napon sütteted magad? Mutatjuk!

Az úgynevezett ultraviola sugárzás a napfény része. A rövidebb hullámhosszú UV-B sugarak a bőr felső rétegének pigmentációjáért felelnek, és egyrészt barnulást, másrészt túlzott mennyiségben bőrégést, sőt akár bőrrákot is okozhatnak.

Mit jelentenek a jelölések?

A készítményeken feltüntetett fényvédő faktor (FF, angolul: SPF, Sun Protection Factor) jelölés azt mutatja meg, hogy az adott terméket használva hányszor hosszabb ideig tartózkodhatsz a napon anélkül, hogy leégnél. A témával foglalkozó szakemberek hat bőrtípust különböztetnek meg, a szeplős, lebarnulni nem képes bőrtől kezdve egészen a fekete bőrszínig, és mindegyikhez hozzárendelik, hány percig tartózkodhat biztonságban az illető fényvédelem nélkül a napon. Európában a nagy átlagnál ez 10–20 perc. Ezt kell megszorozni a választott termék faktorszámával, hogy megkapd, bekrémezve legfeljebb meddig tanácsos a napon maradnod.

Ekkor kend be magad

Indulás előtt kb. 20 perccel vidd fel a terméket tested azon részeire, amelyek közvetlenül ki lesznek téve a napsugárzásnak. Szakértők szerint a teljes test bekenéséhez kb. 7 teáskanál naptej szükséges. 11 és 15 óra között azonban lehetőleg egyáltalán ne tedd ki magát direkt napsütésnek!

Nem csak a naptej szükséges

A szem egészségének megőrzéséhez nagyon fontos a megfelelő napszemüveg. A nagyobb karimájú, könnyű szalmakalap, a lenge, szellős pamutruhák is megkönnyítik a fényvédelmet, illetve az előbbi a napszúrás megelőzéséhez is hozzájárul. A nyak vékony bőre könnyen leég, ezt krém hiányában az ing gallérjának felhajtásával, vagy egy vékony kendővel előzheted meg.