Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha az intenzív edzés során bármilyen látszólagos ok nélkül visszaesik a teljesítményünk, akkor vizsgáltassuk ki, a háttérben ugyanis akár vashiány is állhat.

Az erőteljes fizikai terhelés mellett a vasszükséglet is megemelkedik, hiszen ez a nyomelem az izmok oxigénellátásáért felelős fehérje, a mioglobin fő alkotóeleme is. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, akkor a sejtjeink nem jutnak elég oxigénhez, amit változatos tünetek jelezhetnek. A vashiány nemcsak az edzésteljesítményt ronthatja, hanem hosszú távon súlyos betegséghez, vashiányos vérszegénységhez vezethet.

A rendszeresen sportolóknak jó észben tartani, hogy az edzés intenzitásának fokozásával a kalória- és a vasbevitelüket is növelniük kell. A legkönnyebben az állati eredetű vas hasznosul a szervezetben, ezért a vegetáriánus és vegán sportolóknak még fokozottabban kell figyelniük a megfelelő mértékű vaspótlásra. Ha vashiányra gyanakszunk, például a sportban csökken az állóképességünk, érdemes laborvizsgálatot kérni. A vashiányt nem mindig könnyű felismerni, mivel olyan tüneteket idéz elő, amelyek más betegségekre is utalhatnak. Vashiány gyanúja esetén ajánlott a hematokrit mellett ferritinszintet is nézetni. Utóbbi a raktárvas szintjéről ad képet, és általában vashiányos állapotra figyelmeztet a csökkenése.