Ételszállítás nem a megszokott módon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az étel a levegőből érkezik svédországban a Foodora ételrendelés során, igaz még csak teszt jelleggel. A cég összefogott a Tele2 és az Aerit vállalatokkal, hogy megvalósítsák az ételek kézbesítésének új formáját a drónos kiszállítást. 

Március 13-án jelentették be azt a forradalmi együttműködést, ami felgyorsíthatja a drón szállítás elterjedését Európa-szerte.

Májustól már elérhető a Stockholm melletti, szigetekkel tagolt, Värmdö Kommun község lakói számára az Aerit drónszállítás szolgáltatása, melyet a Foodora fiókjukon keresztül igényelhetnek. A kapcsolat a Tele2 telekommunikációs cég szolgáltatásain keresztül történik.

A nehéz terepen lebonyolított szállítási járatok igény szerinti hozzáférést biztosítanak az árukhoz és szolgáltatásokhoz az engedélyezett háztartások számára az Aerit 100 négyzetkilométeres lefedettségi területén.

Az Aerit egy önálló logisztikai hálózattal foglalkozó vállalat, amelynek székhelye Stockholmban található. Az Aerit hálózatai a Nimbi drónok segítségével kötik össze a közösségeket. 

Az Aerit által tervezett és épített Aerit autonóm Nimbi szállító drónjai akkumulátorral működnek, maximális teherbírásuk 4 kg. A Nimbi egy szabadalmaztatott csörlőrendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a csomagok fel- és leadását, olyan helyeken is ahol nincs lehetőség a leszállásra.

Az Aerit küldetése az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés demokratizálása helytől, időjárástól, napszaktól vagy személyes képességektől függetlenül.

A cég Svédország első kereskedelmi drónnal történő élelmiszer szállításának sikeres úttörője 2021 október óta.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Európában elsőként indítunk valódi drónszállítást, és örülünk, hogy a Tele2 és az Aerit partnerei vagyunk ezen az izgalmas úton. Célunk, hogy ügyfeleinknek kiemelkedő szolgáltatást és a legújabb technológiát biztosítsuk, hogy ez lehetővé váljon” – mondja Daniel Gustafsson Raba, a foodora logisztikai vezetője.

„Ez egy új korszakot jelent a szállítások fogadása terén, és úgy gondoljuk, hogy más iparágakban is több alkalmazást láthatunk majd.”- mondta Stefan Trampus, a Tele2 üzleti ügyekért felelős vezetője.

A két vállalatnak, a Foodorának és a Tele2-nek nem ez az első együttműködése, ugyanis már korábban az 5G technológia segítségével tesztelték a házhozszállítást a Doora névre keresztelt droiddal, Stockholm központjában.

A droid egy kétkerekű, autonóm kézbesítő robot , amely élelmiszer és egyéb termékek szállítására is használható, akár 20 kg-ig. A robot 6 km/h-s végsebességgel és nyolcórás akkumulátor üzemidővel rendelkezik.

 

Forrás és képek:Foodora