Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Évet értékeltek a tűzoltók

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója március 8-án értékelte az igazgatóság 2022. évi tevékenységét.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok elmondta, hogy a beavatkozó tűzoltók és a tűzvizsgálók egész évben szakszerűen végezték munkájukat és az újdonságok – úgy, mint a napelemek, elektromos autók – általi kihívásokat is könnyedén vették. Kiemelte, hogy vármegyénkben az önkéntes tűzoltó egyesületek nagy számban vannak jelen és mindig számítani lehet a segítségükre, ahogyan az önkéntes mentőszervezetekre is. Az igazgató elmondta, hogy a tavalyi évben a védelmi igazgatás hangsúlyos szerepet kapott, a vármegyébe érkezett menekültek ellátásával kapcsolatos feladatokat maradéktalanul ellátták a kollégák. 

A tábornok ezután kitért az önkéntes mentőszervezetek tavalyi minősítő gyakorlataira, amelyeken egytől-egyig hasznos, kézzel fogható és látható eredménnyel záruló feladatokat végeztek. A Moson Mentőcsoport minősítő gyakorlata, amelyet november 5-én tartottak, sikeres volt, a mentőcsapat különféle komponensei kiválóan működtek együtt és sikerrel bevethetőek éles helyzetekben.

Az igazgató a szakmai versenyek eredményeit is bemutatta az évértékelő értekezleten. Mindhárom országos versenyről, a műszaki mentő -, a tűzoltó szakmai-, és tűzoltósport versenyről is Győr-Moson-Sopron vármegye hozta el az országos bajnoki címet. Kitért az a tavalyi év jutalmazottjaira is, Élő Lajos alezredes a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője a Szent Flórián Érdemjelet vehette át, míg a Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nyerte el az „Év önkéntes tűzoltó egyesülete” címet.

A tábornok a szakterületek elvégzett munkájának ismertetése mellett, szemléltette az igazgatóság hatósági és szakhatósági tevékenységét. Előadásában kitért a fejlesztésekre és külön kiemelte a modern, XXI. századi igényeknek megfelelő soproni Rendészeti Integrált Központot. Szólt a tűzmegelőzési bizottság munkájáról és a rendezvényekről. Zárásként a tábornok megköszönte mindenkinek az egész éves munkáját.