Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ez nekünk is fájhat: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erre a következtetésre jutott az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a DIW, miután megvizsgálta, hova vezethetnek az utóbbi hetek bankcsődjei.

Marcel Fratzscher a DIW elnöke szerint a pénzügyi rendszer esetleges válsága a vállalati hitelezés feltételeinek szigorodásán keresztül az egész gazdaságot meggyengítheti, és növelheti a munkanélküliséget.

Pánik törhet ki a pénzpiacon

A pénzügyi válságok eleve nehezen kiszámíthatóak, és noha a rendszerszintű kockázatok sokkal kisebbek, mint a legutóbbi nagy válság, az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődjének idején, mégis előfordulhat, hogy pánik tör ki a tőkepiacokon, mert senki sem tudja, hogy mely bankok kerülhetnek még bajba. Egy ilyen pánik pedig akár „önbeteljesítő jóslatokhoz” vezethet, ami azt jelenti, hogy a bankszektor likviditásával kapcsolatos aggodalmak stabil, fizetőképes bankokat is veszélybe sodorhatnak.

A szakértő szerint a Credit Suisse esete világosan mutatja, hogy még a rendszerszintű fontosságú bankok is bajba kerülhetnek. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy a bankszektorban tapasztalható zavarok jelentős negatív hatást gyakorolnak a németországi és európai gazdasági növekedésre is – véli Marcel Fratzscher.

Hozzátette: a német takarékpénztáraknál az utóbbi hetekben végrehajtott leírások máris jelentős veszteségekre utalnak, amelyek az Európai Központi Bank minden egyes kamatemelésével tovább növekednek.Ezért az EKB legutóbbi, csütörtöki kamatemelése legalábbis "kockázatos döntésnek", és akár "súlyos hibának" is nevezhető. A napokban kiderül, hogy az amerikai Fed követi-e az Európai Központ Bank kamatemelését, vagy a pénzügyi stabilitásra törekedve tartózkodik ettől.

Cseppet sem egyszerű a döntéshozók helyzete

Az EKB továbbra is azzal a "dilemmával" áll szemben, hogy az infláció megfékezéséhez kamatemelések szükségesek, amelyek azonban gyengítik a pénzügyi stabilitást. Ilyen körülmények között nehéz dolguk van a német politikusoknak, hiszen nem becsülhetik le a problémák nagyságát, de nem is szabad erősíteniük a félelmeket, és a nyilvánosság számára hitelesen meg kell mutatniuk, hogy mindent megtesznek a helyzet megnyugtatásáért – fogalmazott a DIW elnöke. 

Mentőövet dobtak a banknak

A svájci jegybank csütörtökön 50 milliárd frank értékű sürgősségi hitelkeretet nyitott meg a Credit Suisse számára, vasárnap pedig bejelentette, hogy az Silicon Valley Bank (SVB) csődjének hatására megrendült bank egy nagyszabású – 200 milliárd frank értékű jegybanki likviditási támogatásból és kilencmilliárd euró értékű állami garanciavállalásból álló – mentőcsomag révén az UBS-hez kerül, amely mindössze hárommilliárd frankot fizet riválisáért.

Az UBS és a Credit Suisse egyesülése a második legnagyobb európai bankfúzió 2008 óta. Az egyesüléssel egy globális jelentőségű, ötezer milliárd dollárnyi eszközállománnyal rendelkező pénzintézet jön létre.
 
A második legnagyobb bankcsőd

Az SVB pánikszerű betétkivonás hatására március 10-én vált fizetésképtelenné. A kaliforniai bank 210 milliárd dolláros eszközállományával a 16. volt az Egyesült Államok bankjainak nagyság szerinti rangsorában. A feltörekvő informatikai vállalkozások finanszírozására szakosodott pénzintézet összeomlása a második legnagyobb bankcsőd az amerikai pénzügyi rendszer történetében, és a legnagyobb a 2008-as válság óta.

Illusztráció: pixabay.com