Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közelmúltban 33 különböző mosószert, ebből 22 fajta mosókapszulát teszteltek abból a szempontból, hogy melyik a leghatékonyabb, a legolcsóbb és hogy milyen hatással van a szervezetünkre.

Megmérték a mosószerek foszfortartalmát, illetve a termékcímke alapján feltüntették, hogy kockázatos-e a termék az egészségre, azaz van-e rajta veszélyességi jelzés.

Miért vizsgálják a foszfortartalmat?

Az elemi foszfor erősen környezetszennyező hatású, így az EU 2013-ban mosásonként 0,5 g-ban maximalizálta a mosószer összes foszfortartalmát. Ma már kisebb hatású adalékokat tesznek ezekbe a mosószerekbe.

A tesztelés során vizsgálták a hatékonyságot, a foszfortartalmat, az egészségügyi hatásokat és az ökocímke minősítést.

Az eredmény

A tesztelt termékek átlagos adagára 117 Ft, ám elég nagy a szórás. A legolcsóbb termékkel 50 Ft körüli, míg a legdrágábbal csaknem 210 Ft-ba kerül egy mosás. A jelenlegi mezőny legolcsóbb termékei olyan sajátmárkás, utántöltő csomagolású mosógélek, melyek ráadásul hiteles ökocímkével is rendelkeznek, amelyek egyébként a foszforteszten is átmentek.