Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden évben megjelenik egy közlemény, hogy melyek a legérdekesebb abban az évben felfedezett növények és gombák. Ezt a Királyi Botanikus Kert szakemberei teszik közzé, a National Geographic pedig bemutatta 2022 legérdekesebb 10 faját.

Mutatjuk is!

Az első a listán a világ leghatalmasabb, Bolíviában élő óriás tündérrózsája, aminél a virág levéltutaja 3,3 méteres átmérőt is elér. A következő érdekes növény nevének saját története is van. A Carpotroche caceresiae fafajt Berta Cáceres Flores (1871-2016) hondurasi természetvédőről nevezték el, akit egy vízerőmű építése elleni tiltakozás során öltek meg, 123 másik természetvédővel együtt.

A másik szomorú történet a Saxicolella denisea nevű orchideáé, mert azt már csak kipusztulása után fedezték fel Guineában.

A listára nem is egy, de két gombafaj is felkerült. A National Geographic szerint a gombák mostanában nagy érdeklődésnek örvendenek, mert a klímaváltozásnak is nagy nyertesei lehetnek. A Key Gardens listáján szereplő egyik faj egy gerebenbomba, amit II. Erzsébet után neveztek el a királynő gerebenjének, azaz Hydnum reginae-nek, és ami az Egyesült Királyság egyetlen bükkerdejében él csak, a másik pedig egy tinóruféle, a Cyanoboletus mediterraneensis, amit Izrael északi részén és Szardínián lehet csak megtalálni. A gomba különlegessége, hogy sérülés vagy nyomás hatására kéken színeződik el.