Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már a neve is egészen különleges: üstökös fa. Valójában százaz, látszatra éppen pusztuló törzsekre és a tetejükön szépen zöldellő "üstökre" használják a nevet a polikarpikus növénynél.

Majdnem 4000 méter közelében nem igazán a dús, buja növényzetre kell számítania a hegymászóknak a Kilimandzsárón. A tanzániai rétegvulkán majdnem 6000 méteres csúcsával Afrika legmagasabb pontját adja. Jelenleg még szegényes, de meglévő hósapka fedi a csúcsot, de a globális felmelegedés hatására 2030-ra lehet, hogy már csak emlék lesz az örök havas Kibo-hegy. Sajnos a folyamat megállíthatatlan, hiszen maguk a lakosok is égetik a hegy oldalában lévő erdőket, hogy több termőterülethez juthassanak.


Ám van egy speciális növény, az üstökös fa, ami köszöni szépen, egyelőre egész jól elvan, 3600 méter magasság fölött. Őt még nem bántják, túl magasan él. 9-10 méteres magasságot is elérhetnek és csoportosulásban még földöntúlibb látványt nyújtanak: egészen prehisztorikusnak tűnnek a fás szárú, kifejezetten igénytelen, kevés tápanyaggal is jól funkcionáló növények.

Neki nem probléma, ha 25-30 fokos hőingadozásban él: az enyhe nappalok és a fagyos éjszakák sem zavarják. Az úgynevezett paramo-növényzetben élnek, köves, tápanyagszegény földön.