Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Ezért érdemes otthon vagy a kocsiban tűzoltó készüléket tartani

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr-Moson-Sopron vármegyében évente átlagosan 260 lakástűz keletkezik, valamint átlagosan 50 gépjármű gyullad ki, amelyből körülbelül 30-szor személygépjárművet érint a tűz. Ha van otthon vagy a kocsiban tűzoltó készülék, akkor hamar megelőzhető, hogy a lángok martaléka legyen minden. 

Szerdán este Sopronban, a Jókai utcában egy családi házban kigyulladt a villanyóra szekrény. Mire a soproni hivatásos tűzoltók megérkeztek, a tulajdonos egy ABC porral oltóval eloltotta a tüzet. A tűzoltók megbontották a villanyóra szekrényt, hogy felderítsék, vannak e további beégések a szekrény körül. A tűzeset során nem sérült meg senki és a porral oltó készüléknek, valamit a tulajdonos gyors helyzetfelismerésének és cselekvésének köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

A kisebb, kezdeti tüzek oltására hasznos lehet tűzoltó készüléket tartani az otthonunkban, illetve az autónkban is. A készüléket jól elérhető helyen érdemes tartani. A melléképületekben, kazánházakban is jó szolgálatot tehet egy ilyen készülék. 
A kereskedelemben többféle kiszerelésű és különböző oltóanyagokkal működő tűzoltó készülék kapható: Porral-, vízzel-, habbal, illetve gázzal (CO2) oltó készülékek. Ahhoz mérten válasszunk tűzoltó készüléket, hogy milyen tüzet szeretnénk eloltani vele. A leggyakrabban használatos típus az ABC porral oltó készülék. 

Vannak, esetek, mikor nem szabad használni a porral oltót

Az elektromos tüzet semmiképpen ne próbáljuk meg vízzel vagy habbal eloltani, mert súlyos sérüléseket okozhat. A nagy értékű elektronikai berendezések oltására a szén-dioxidot tartalmazó készüléket kell használni, mert így kisebb lesz a kár, mintha a porral oltót használnánk.