Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mind tudjuk, hogy a szervezetünk napfény hatására termel D-vitamint, ám ez az őszi és téli időszakban nehézkesen működik a napfény hiánya miatt. Mutatjuk, hogy miért fontos mégis pótolni a vitamint a téli hónapokban is.

Romolhat a csontjaink állapota

A D-vitaminnak olyan funkciója van, amelyet más vitamin nem tud betölteni. Ez az egyetlen olyan vitamin, amely segíti a szervezetünket a kalcium felszívódásába, amely segít megőrizni csontjaink erejét, ugyanakkor rugalmasan tartja őket, megelőzve a könnyű csonttöréseket. A D-vitamin hiánya ezért a csontok rossz egészségéhez vezet, és csontlágyulás is kialakulhat belőle.

Könnyebb betegségeket elkapni

A D-vitamin hiánya továbbá növelheti a krónikus gyulladás kialakulásának esélyét, valamint valószínűbb az is, hogy náthásak vagy betegek leszünk D-vitamin nélkül, hiszen létfontosságú az immunrendszerünk aktiválásához. Az egészséges szintje nélkül a szervezetünk nem tudja leküzdeni a fertőzéseket, emellett a légzőrendszerünket is támogatja; távol tartva ezzel náthát, hörghurutot, influenzát és még sok mást.