Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ezt gondolja a bankszövetség a megtakarításokat érintő újabb adóról

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Negatívan értékeli a Magyar Bankszövetség, hogy a 2022-ben ideiglenes jelleggel, két évre bevezetett extraprofit adót a korábban tett vállalásokkal ellentétben a kormány 2024. évre meghosszabbította. 

A magyar bankszektor jelenleg is a magyar állam egyik legnagyobb hitelezője és ez után is az marad; az elmúlt 10 évben megduplázódott a bankok állampapír állománya, ami már most is mintegy 11 ezer milliárd forint. Az átmeneti extraprofit adó meghosszabbítása egyben a nemzetgazdaság ellenállóképességét gyengíti, írják közleményükben.

Miközben a Magyar Bankszövetség is az infláció és a jegybanki kamatok jelentős mértékű csökkenésével és a hitelkereslet felfutásával számol, az extraprofit adó 2024-ben változatlan szinten tartása a pénzintézetek bevételeinek és így a kihelyezhető hitelek csökkenését eredményezheti. Az elmúlt időszak válságai megmutatták, hogy a magyar gazdaságnak a mostanihoz hasonló kihívásokkal teli időszakokban egy stabil és likvid bankszektorra van szüksége, ami biztosítja a hitelezés fenntartását, valamint ezen keresztül segítséget nyújt ahhoz, hogy a gazdaság kikerüljön a recesszióból.

A Magyar Bakszövetség szerint a megtakarítások további megadóztatása jelentős visszalépést eredményezhet a lakossági öngondoskodás terén. Az elmúlt időszak amúgy is jelentős változásokat hozott a befektetési és megtakarítási piacon. Az emberek döntő többsége az infláció miatt csökkentette fogyasztását, de emellett is fontosnak tartotta a takarékoskodást és egyre többen szeretnék különféle megtakarítási formákban tartani pénzüket. A szakértők úgy vélik, hogy a lakosság megtakarításainak további megadóztatása és annak ösztönzése, hogy pénzüket állampapírba fektessék, versenytorzító hatású és kiszorítja a magyar pénzügyi szektort a megtakarítási piacról. 

Mindezen felül korlátozza az ügyfelek szabad döntéshozatali jogát, hiszen minden olyan lehetőséget korlátoz, amellyel a megtakarítási termékek széles skáláját elérhetik. Minden új adó kivetése, illetve az újabb elvonások csökkentik a magyarországi megtakarításokat, ezzel pedig a hitelezéshez szükséges források kerülnek veszélybe. Ez erősen korlátozza a hosszú távú befektetésekbe vetett bizalmat és csökkenti az értékpapírpiac, sőt a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit, véli a Magyar Bankszövetség.

A szervezet a döntések kedvezőtlen gazdasági hatása miatt arra kéri a kormányt, hogy az intézkedéseket minél előbb vizsgálja felül és lehetőség szerint azokat vonja vissza, illetve ne vezesse be.

Illusztráció: Pixabay