Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos ember számára nem indulhat el nap anélkül, hogy ne inná meg a reggeli kávéját. De vajon mennyire egészséges mindennap inni kávét, mi történik a szervezettel eközben? Szakértők szerint van egy nagy probléma ezzel a szokással.

Biztos sokan érezhették már azt, mintha kevésbé „hatna” a kávé. Mértékkel fogyasztva természetesen semmilyen problémát nem tud okozni, ez azt jelenti, hogy a nap folyamán elosztva, és a kora délutáni órákig 4-5 csészével, ami még víz visszatartást sem okoz, sőt, épp hogy serkentőleg hat az anyagcserére, áldásos hatásait egy több mint 400 ezer fő bevonásával készített tanulmányban is bizonyították.

A problémát a koffein okozza, aminek bevitelét a szervezet idővel elkezdi tolerálni. Ahogy nő a tolerancia, azzal párhuzamosan egyre kevésbé érződik a hatása. Elképzelhető, hogy régebben már akár egy csésze kávé is felpörgetett annyira, hogy jóleső lendületet adjon a naphoz, viszont ma már ennyi nem elég.

Nemcsak koffeintoleranciát okozhat a rendszeres fogyasztása, hanem még függőséget is

A koffeinről kimutatták, hogy ténylegesen függőséget tud okozni. Még elvonási tüneteket is lehet tapasztani azután, hogyha valaki hirtelen abbahagyja. A túl sok koffein mellékhatásai a szorongás, az idegesség, a megemelkedett vérnyomás, az erős szívdobogás, az alvászavar és az ingerlékenység, de akár pánikrohamok formájában is megmutatkozhat.

Így szoktasd le magad a kávéról 

Aki szeretné a mellékhatásokat minimalizálni, illetve elkerülni, azok figyeljenek arra, hogy testtömeg kilogrammonként nem haladhatja meg a napi koffeinbevitel a 3 mg-ot. Sőt, akár időnként ki lehet próbálni kávémentes időszakokat, helyette zöld vagy vörös teát inni. Már 2-3 hét kávészünet is sokat tud javítani a már kialakultü függőségen.