Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vannak ételek, amik elkészítése után nagyon csúnyán tud kinézni a sütő.

A leghatásosabb sütőtisztító az ecet, ráadásul olcsó módszer is. Fogj egy mély, tűzálló tálat, ebbe önts fele-fele arányban tízszázalékos ecetet és vizet. Kapcsold be 200 Celsius fokra a sütőt, tedd bele az ecetes-vizes tálat, majd csukd rá az ajtót, és hagyd járni egy-másfél órát. A sütő kihűlése után alaposan töröld át a sütőt és már tiszta is.

Kisebb szennyeződésekhez elég a forró víz

Ha nem égett rá nagyon a szennyeződés a sütőre, és hanyagolni akarod az ecetszagot a konyhában, akkor egy közepes lábas forró víz is hatásos. Először forrald fel a vizet a tűzhelyen, majd gyorsan tedd be a sütőbe, csukd be az ajtót, és hagyd állni, míg ki nem hűl a víz. 

Vedd elő a szódabikarbónát

Ezzel a módszerrel egyáltalán nem kell súrolnod semmit. Keverj össze fél csésze szódabikarbónát egy csésze vízzel; a lényeg, hogy könnyen kenhető pasztává álljon össze. Kend be vele a sütő belsejét, majd hagyd hatni két-három órán keresztül. Ezután már csak le kell törölnöd a szennyeződést.