Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Fél év alatt 146 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók a vármegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2023 első félévében Győr-Moson-Sopron vármegyében 146 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 2 ember vesztette az életét, 27-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett.

2023 első félévében Győr-Moson-Sopron vármegyében 17-el kevesebb lakástűz keletkezett, mint 2022 első hat hónapjában, ami közel 13 százalékos csökkenést jelent. 

A félév folyamán mintegy 2000 négyzetméternyi épített terület égett le, amelyek eloltásához 127 órára volt szüksége a tűzoltóknak, a kigyulladt otthonokhoz összesen 342 jármű vonult, 12 esetben panel épületben keletkezett tűz, 7 épület oltásakor pedig gázpalackok is nehezítették a tűzoltók munkáját. 

Vármegyénkben a legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás is a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben 2 ember életét veszítette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. A beavatkozás az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. 

Az első félévben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 6 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. A legtöbb esetben elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, főként a kémény rossz műszaki állapota, illetve a konyhai tevékenységek okozzák a lakástüzeket.

Szén-monoxid miatt 2023-ban 24-szer hívták a tűzoltókat, az érzékelőknek köszönhetően nem sérült meg senki. 

Amennyiben nyílt égésterű fűtőberendezés, átfolyós vízmelegítő van a lakásba felszerelve ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely hangosan figyelmeztet a mérgező gáz jelenlététre, így időben el tudjuk hagyni az ingatlant veszély esetén. 

A biztonságunk érdekében érdemes a tüzelő és fűtőberendezéseket, átfolyós vízmelegítőket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni. A fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig, ezért érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, hogy felkészülten, biztonságban várhassuk a telet.