Kezdőlap PROGRAMOK Kulturális

Felelősség gyerekeink felé is az értékes, javuló életünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos, a Yotengrit alapítvány elnöke és Tóth Csaba, a Helló Szeretlek alapítója 2024. június 14-én este 6 órától arról beszélget Győrben, a Tudatos Vezetők Borestjén, hogy a bennünk lévő ősi tudáshoz hogyan férünk hozzá, ami pedig felébreszti majd bennünk a létezésünk értelmét és küldetésünk lényegét. A téma nem csak érdekes, de hasznos is lesz azok számára, akik változni szeretnének és egy harmonikus világban, boldogan élni.

– Darnói Tibortól elsőként azt kérdeztük, mi egy holisztikus orvos feladata?
– A klasszikus medicinában kevésbé tud érvényesülni a holisztikus szemlélet, kevés idő jut egy betegre, így nehéz a páciens testi, lelki és szellemi viszonyait feltérképezni és helyretenni. Én ezen kívül, a privát keretek között foglalkozom úgy betegekkel, hogy mindhárom területet próbáljuk vizsgálat alá vetni. Az életmód, életvitel, az illető belső egyensúlya, kapcsolati viszonyai mellett minden, ami az életében megjelenik: a táplálkozás és mozgás egyensúly felé való terelése a cél. Az integratív medicinában a különféle szakterületek fognak össze, hogy a beteg állapotát segítsék, ez nálunk annyiban kiegészül, hogy a beteg is hozzá tud járulni a jó irányú változásokhoz, amelyek segítik a szervezetét egyensúlyba jutni. Ha ezt nem teszi meg, akkor a hibás életvitele, gondolkodása, az abból fakadó reakciók folyamatosan visszarántják a zavar állapotába, nem lesz egyensúly, nincs esély a gyógyulásra. A krónikus betegségektől nem is lehet úgy megszabadulni, ha a beteg aktívan nem vesz részt a változásokban: elhagyja a régi rossz mintáit, a hibás életvitelét,hogy azokat jó irányba terelje. A holisztikus orvoslás tehát segít a testi, lelki és szellemi teljességben az egyensúly elérésben.

– A győri beszélgetős estnek is ennek a változásnak az elérése a témája…
– 
Az ősi tudás eléréséhez szervesen kapcsolódik ez a holisztikus orvoslás. Az ősi magyar bölcselet olyan rendkívül magas szintű tudással bír az élet és a létezés törvényeit illetően, amiket ha nem ismerünk, akkor többnyire a zavar állapotában tartanak bennünket. Az a kérdés, hogy a gondolati, érzelmi világunk hogyan befolyásolja a fizikai test folyamatait, hogyan tudunk úgy egyensúlyra jutni, hogy a belső egyenetlenség, zavarok, kiegyensúlyozatlanság ne korbácsolja a testi tüneteket? Létezésünket illetően meg kell ismernünk a természeti törvényszerűségeket, s ezeknek többségében nem vagyunk a birtokában. Az ép testben ép lélek közmondás a fizikai test elsődlegességére utal, holott ez a mondás eredeti változatában úgy szólt: ép testet ad ép lélek. Fontos lenne tudnunk arról, hogy a gondolataink, érzelmeink mindegyike provokál valamilyen következményes testi reakciót. A hibás gondolatmintáink uralnak bennünket automatikus reakciók formájában egész életünkben. Röghöz kötött gondolkodásba ragasztanak ezek, ahelyett, hogy megpróbálnánk megismerni ezeket a törvényeket. Ezért van szükség lelki, szellemi változtatásokra, amely harmóniát tudna hozni az életünkben, ami az önmagunkkal való viszonyunkra, a családi viszonyokra, a kapcsolatainkra és az egészségünkre egyaránt befolyással vannak. Az ősi magyar bölcselet megismerése ezért is páratlan: ez egy több ezer éves szellemi múlt, hagyaték, mely elképesztően tiszta, emelkedett. Egy kis metszetet szeretnék adni a pénteki beszélgetés során ebből a csodából.

– Ha már egyensúly: sok a lelki gondokkal küzdő ember ma Magyarországon?
 Nagyon. A viselkedésmintáinkat és a gondolkodási sémáinkat alapvetően a gyerekkori családi mintáink uralják, amelyek 8-10 éves korunkra rögzülnek. Személyiségünk szerkezete, váza erre az időszakra alapjaiban kiforr. Innentől már szinte csak automatizmusok formájában, viselkedési reakciók, szokások, szokásrendszerek, gondolatok formájában nyilvánul meg életünkben minden. Ezért is mondja azt a tudomány, hogy az átlagember tudatos jelenléte a saját életében nem több, mint 1-2 százalék. Azok a minták, amik nem az egyensúly felé visznek, azok állandóan felkorbácsolják a lelkünket. Megkerülhetetlenül nyomot hagy a fizikai állapotunkon, hosszú távon megrág bennünket, s a végtelenségig nem tudja szervezetünk kompenzálni ezeket a terheléseket. Amikor elfogy a kapacitása, akkor jelennek meg a tünetek.

– Kinek ajánlja a pénteki győri rendezvényt?
– Mindenkinek. Ha valaki beteg, neki azért: nincs mire várnia, azonnal lépnie kellene. Aki nem beteg, annak azért, hogy ne csússzon ebbe bele. Annak is ajánlom, aki nyitott arra, hogy megismerje a magyarságnak azt a páratlan szellemi kincsét, ami megőrződött a Rábaközben. Aki ezt az ősi tudást meghallotta eddig, úgy érezte, hogy hazaért. Ilyenkor beszerzik a könyveket, elkezdik ezeket tanulmányozni – letisztult, egyszerű igazságokra döbbennek rá. Nem egy elvont elmélkedés ez, hanem a józan ész megtapasztalás-tudás gyakorlata arra vonatkozóan, hogyan lehet értékes, egyre javuló emberi életet élni. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki meg tudja haladni a maga mintáit élete során, hogy gyermekeinek egyre kevesebb hibás mintát adjon tovább. Ez gyerekeink felé is egyfajta felelősség. (X)

A Tudatos Vezetők Borestjét június 14-én, péntek este 6 órakor az Essencia Élmény Központjában (Győr, Schweidel u. 5.) tartják. Regisztrálni az eseményre itt lehet.