Félkomfortossá teszi a város Tatabányán a Hatostelep önkormányzati lakásait

hatostelep

A Hatostelepen lévő önkormányzati lakások egy részét háromszázmillió forintos uniós támogatásból újítja fel a város. A beruházás a Hegy, a Csarnok, a Nívó és a Kassák utcát érinti. Az energetikai korszerűsítések mellett útfelújítások is szerepelnek a projektben.

A város perifériáján lévő Hatostelep önkormányzati lakásai nagyon lepusztultak. A komfort nélküli házak az 1920-as években mészhomoktéglából épültek az itt dolgozó szegényebb munkáscsaládoknak. A „hatajtós” épületekben hat, egyenként 40-41 négyzetméteres lakás kapott helyet. A fűtést egyedi kályhákkal oldották meg.

A lepusztult, lakhatatlanná vált épületek, épületrészek ajtajait, ablakait több helyütt befalazták, hogy ne rongálják tovább, és illegálisan ne foglalják el őket. A felújítandó bérházak egy részében most is laknak. A telepen 109 bérlakás van, amelyek közül hat üresen áll, nyolcat kellett befalazni. A lakás méretétől és komfortfokozatától függően a havi bérleti díj 2800-tól 22 ezer 800 forintig terjed.

A Hegy utcát érinti leginkább a beruházás: öt lakás energetikai korszerűsítése történik meg nyílászárócserével, a külső falak, a pince és padlásfödém, valamint a lábazat hőszigetelésével. Ugyancsak ebben az utcában hat befalazott lakást is helyreállítanak. A Hegy és a Csarnok utcában tíz hatlakásos épület tetőszerkezetét is felújítják, és kiépítik a csapadékvíz-elvezetést.

A lakókörnyezet fejlesztése az önkormányzati tulajdonú épületeken túl az ivóvízhálózat felújítását és a szennyvízelvezetés kiépítését is magában foglalja a Hegy, a Csarnok, valamint a Faraguna és Nívó utcák közötti szakaszon. A nyolc önkormányzati és harminchárom magántulajdonú lakás rákötése az ivóvíz- és a szennyvízhálózatra is lehetővé válik. A rendszer kiépítése már nyáron elkészült.
A felújítás után a lakások félkomfortosak lesznek, lakószobával, főzőhelyiséggel, belső vécével, villany- és vízellátással, egyedi fűtéssel. Az épületrészeket szinte szerkezetig elbontják, majd újra felépítik a rétegrendet – szerelőbetonnal, víz- és hőszigeteléssel, fóliázással, aljzatbetonnal, hidegburkolattal.

Útfelújítás is szerepel a projektben, amely a Nívó, a Csarnok, a Hegy és a Kassák utcát érinti. A teljes projekthez az önkormányzat jelentős saját forrást is biztosít. A járvány miatt valószínűleg jövő év végére csúszik a megvalósítás. A beruházást nehezíti, hogy a lakott ingatlanrészekből ki kell költöztetni az ott élőket. Átmeneti elhelyezésükről már egyeztetnek.

Forrás: kemma.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó