Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Félnünk kell a kanyarótól Győrben?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A betegség elleni védekezés Magyarországon nagyon hatékony, ezt  a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentette ki a napokban.

Győr viszonylatában kíváncsiak voltunk, ezért helyben is tájékozódtunk. Dr. Schmidt Péter gyermekháziorvos hírportálunknak elmondta, az elmúlt 10-15 évben Győrben nem fordult elő kanyarós eset. A szakember kiemelte, itthon szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a lakosság 97-99 százaléka átoltott.

Óvatosan a külföldi utakkal

A gyermekháziorvos ellenben figyelmeztetett, ez nem minden országban van így. Kiemelte, ha 14 hónaposnál fiatalabb gyermekünket olyan országba vinnénk, ahol nem kötelező az oltás, nagy lehet a fertőzésveszély. Itthon elszigetelten egy-egy eset lehetett, de ezt az olyan országokból érkező vendégmunkásoknál fordult elő, ahol nem kötelező a kanyaró elleni védőoltás.

Régóta nem okozott gondot

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint Magyarországon hazai eredetű kanyarómegbetegedés már 2002 óta nem volt jelen, és az elmúlt 21 év során mindössze 81 behurcolt vagy behurcolt fertőzéssel összefüggő esetet jelentettek.

A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, és komoly tüneteket okozhat, mint például lázat, köhögést, bőrkiütéseket, valamint súlyos esetekben akár agyhártyagyulladást is. Ennek ellenére a természetes úton történő kanyaró átvészelése élethosszig tartó védettséget nyújt. Emiatt azonban kiemelten fontos az oltás, melynek leginkább hatékony módja az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) kombinált vakcina alkalmazása. A kanyaró elleni védőoltás már 9 hónapos kortól alkalmazható. Az oltást követően az immunitás mintegy két hét múlva alakul ki. A 15 hónapos kor előtt végzett oltást azonban a második életév során (lehetőleg 15 hónapos korban) meg kell ismételni.