Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Felújították Egyházasfaluban az Ebergényi-kastélyt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felújították Egyházasfaluban az Ebergényi-kastélyt a Terület- és településfejlesztési operatív programban elnyert 288,61 millió forint támogatásból – tájékoztatott a vármegyei önkormányzat.

 

A közlemény szerint a fejlesztés célja a kastély felújításán túl, hogy vonzóvá tegyék a látogatók számára a települést, amely a térség turizmusának fellendüléséhez járul hozzá. A fejlesztés eredményeként a kastély állandó és időszaki kiállítások, valamint programok megrendezésére is alkalmassá vált.

A kastély állandó kiállítóterében berendezett, a templomos lovagrendet bemutató tárlathoz egyebek mellett páncélokat, ruhákat, fegyvereket, vitrineket, állványokat, asztalokat és székeket szereztek be a projekt során. Az interaktív bemutatáshoz pedig projektort, vetítővászont, televízót, hang- és fénytechnikai eszközöket vásároltak.

A kastélyt vélhetően a 18. században alakították ki. Később évtizedekig gazdasági épületként használták, majd 1942 és 1949 között népfőiskola működött benne. Az államosítás után 1989-ig pedagóguslakásként üzemelt. A megrongálódott palatetőt 2015-ben cserélték ki cseréptetőre, a régi cserépfedés mintájára.

 

Fotó: egyhazasfalukastely.hu