Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az éghajlatváltozás következményeként a befagyott tavak környékén élők a korábban gondoltnál is nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Világszerte legalább 15 millió embert fenyeget az éghajlatváltozás következtében kialakult vagy megnövekedett gleccsertavakból származó súlyos áradás – jelentették a Nature magazinban megjelent kutatásra hivatkozva.

Négy ország – India, Pakisztán, Kína és Peru – van a legnagyobb veszélyben – jegyzik meg a jelenséggel fenyegetett területek első globális értékelésének szerzői.
A gleccsertavak különösen instabilok, mert leggyakrabban jég vagy üledék zárja el őket, amikor azonban a felgyülemlett víz áttöri ezeket a természetes akadályokat, súlyos áradások következhetnek be a folyásiránnyal szemben, ami több ezer halálesethez vezethet.

“A veszély akkor a legnagyobb, ha nagyszámú ember él ilyen tavak közelében”, mondta a tanulmány vezető szerzője.
A tudósok azt jósolják, hogy az éghajlat változásával és a globális felmelegedéssel a gleccsertavakból származó áradások súlyosbodni fognak.

A világ gleccserei évente mintegy 332 gigatonna jeget veszítettek 2006 és 2016 között, műholdadatok szerint pedig 1990 óta a világ gleccsertavainak száma és térfogata mintegy 50 százalékkal nőtt.
Csak Ázsia hegyvidéki régióiban több mint kilencmillió embert fenyeget közvetlenül az ilyen tavakból származó potenciális áradás, köztük ötmilliót Észak-Indiában és Pakisztánban.
A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a Föld 215 ezer gleccserének tömegének negyede elolvad az évszázad végére, még akkor is, ha a globális felmelegedést a célul kitűzött 1,5 Celsius-fokra korlátozzák.