Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hamarosan beindul a dunavirágok rajzása a Dunán, a tájékozódást fénysorompórendszerrel segíti a Budapest Közút.  

"Fénysorompórendszert készítettek az Árpád hídra, hogy védje a fehér kérészeket a dunai rajzásuk során. A kékfényű lámpákra azért volt szükség, hogy a dunavirágokat a víz felszíne közelében tartsa, ugyanis azok jellemzően felrepültek a hidak közvilágítása felé"

– ír az okokról a welovebudapest portál. Az esti rajzáskor a kérészek a vízfelszínről tükröződő poláros fényt követik, de a tájékozódást elvesztik a hídárnyék miatt. Keresni kezdik a vizet. Az erős fényű hídlámpák felé igyekeznek, viszont a fényvisszaverő felület itt nem a víz, hanem az úttest lesz, és tévedésből ide rakják le a petéiket.

Ez rájuk nézve veszélyes, hanem közlekedési szempontból is. 

Az Árpád híd négy pillérén nyolc darab kékfényű lámpát helyeztek el

Ez segíti a kérészek tájékozódását.  A dunavirág több mint 40 év után 2012-ben jelent meg újra a Dunán, ez jelzi, hogy folyamatosan javul a vízminőség.

A fénysorompórendszert először a tahitótfalui Tildy Zoltán hídon építették ki. A kérészek rajzása este történik, 10-14 napon át tart.

(forrás: Budapest Közút)