Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nem tartod be a szabályokat, készítsd elő a pénztárcádat.  A Mecsekben lassan már fokhagymaillat árad az erdőből. Sokak által kedvelt terület, ahogy a zalai lelőhelyek sokasága is. De! Felejtsd el, hogy megpúpozva a hátizsákot ellátod az egész lakótelepet.  

Az állami erdők nem védett részein saját szükségletre naponta és fejenként legfeljebb két kilogramm gyűjthető.

A korlátozást az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény írja elő. Ez igaz valamennyi gombára és gyógynövényre. Ha szeretnél többet szedni, mint az említett mennyiség, arra is van lehetőség.  Az erdőgazdálkodótól kell engedélyt kérned, amit online árverésen lehet megvásárolni. Természetvédelmi területen ilyenkor is tilos szedni!

Kirándulásra is motivál

Valljuk be sokan egyfajta divatból fogyasztják, például mint a szarvasgombát. Mert tudják, hogy kuriózum. Mások rendszeresen beépítik az étrendjükbe. S ami szintén fontos, a gyűjtés egyben arra is motivál bennünket, hogy kimozduljunk a négy fal közül.

Fontos!

Hasonló levele és fehér virága miatt a medvehagymát könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirággal vagy akár az őszi kikericcsel, ám mindkét növény mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan. A legjobb módszer arra, hogy megkülönböztessük a növényeket, ha megszagoljuk: ugyanis csak a medvehagymának van fokhagyma illata.

Miért is ennyire kedvelt?

Egyrészt a magyar konyha egyik alap kelléke a fokhagyma, ennek íze és illata ezt erősíti.  Hatásait tekintve jó méregtelenítésre, csökkenti a vérnyomást, serkenti a bélműködést, és az érelmeszesedés ellen hatásos. Leveleit a konyhában is egészen sokféleképpen használhatjuk, akár nyersen, akár főzve, pogácsába sütve vagy éppen pestót készítve belőle.

Készíts medvehagymás vajkrémet
A receptet Kard Sándorné osztotta meg a "mindmegette" oldalon

  • 2.5dkgmedvehagyma
  • 1ek olívaolaj
  • 1tk citromlé
  • 10 dkg vaj
  • só (ízlés szerint)

Aprítsd fel a  medvehagymát, adj hozzá olívaolajat, citromlevet és ízlés szerint sót, majd botmixerrel pépesítsd. Add hozzá a puha vajat, keverd krémesre, majd tálalásig tedd hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Fogyaszthatod kenyérre kenve, retekkel, paradicsommal vagy paprikával. Ízlés szerint ezzel a fűszervajjal megtölthetjük a csirkemellet sütés előtt, mert úgy is nagyon finom.

Jó étvágyat!