Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk a receptet. Hazánkban nem annyira gyakori, hogy találkoznál szőlőlekvárral, de például Erdélyben meglehetősen népszerű csemege.  A lekvárt több fajtából is készítheted. Ha a szőlő édes, kevesebb cukor is elég bele.

Hozzávalók

  • 2 kg szőlő
  • 60 dkg cukor
  • 1 db citrom

A szőlőt szemezd le, rakd egy tálba és szórd rá a cukrot valamint a reszelt citrom héját. Kis lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy órán át. Közben szedegesd le róla a habot, és többször keverd meg.

Ha elég sűrű, és nem habos, passzírozd át egy szitán. Ez azért kell, hogy a héj és a mag ne kerüljön a lekvárba. Forrald fel újra a masszát, és hagyd rotyogni pár percig. Töltsd a kész lekvárt felforrósított  üvegekbe. Zárd le légmentesen, és állítsd fejre öt percre. Tedd plédek, paplanok közé két-három napra, majd száraz, hűvös helyen tárold.

Ha megkóstolod, minden évben el fogod készíteni!

(fotó: illusztráció, pixabay)