Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Fordulatok és őspolgármesterek több faluban is

Meglepő fordulatot hozott a hétvégi választás néhány településen, Nyúl polgármestere négy ciklus után, Győrjfalué három ciklus után távozik, miután kihívója magabiztosan győzött. Dunaszegen Babos Attila nem indult újra, viszont így is több olyan település akad, ahol a rendszerváltás óta ugyanaz a polgármester.

„Köszönöm a szavazatokat, ez most nem volt elég a folytatáshoz” – írta éjszakai Facebook-posztjában Nagy Imre Attila, Győrújfalu eddigi polgármestere, gratulálva egyben Folkmayer Szimonettának (független) a győzelemhez. A sportéletből jött volt NB 1-es bírót 2010-ben választották meg és indult a negyedik ciklusért is, de végül 337 szavazatot (25,38 %) kapott kihívójával szemben, aki 753 szavazattal (56,70 %) győzött. Nagy Imre Attila első ciklusában érte Győrújfalut az elmúlt idők talán legfőbb megpróbáltatása, a 2013-as árvíz, amire most hétvégén az évfordulón meg is emlékeztek.

Ugyancsak fiatalemberként kezdte hajdan polgármesteri munkáját Schmiedt Henrik, akit Nyúlon 2006-ban választottak meg először és négy cikluson át vezette a már több mint 4600 lelket számláló települést. Most független jelöltként mindössze 62 szavazattal maradt el a szintén független Raff Tamás mögött, akinek a választók 36,65 százaléka szavazott bizalmat Schmiedt Henrik 34,04 százalékával szemben.

Győr-Moson-Sopronban négy településen olyan polgármestert választottak, aki a rendszerváltás óta folyamatosan vezeti a települést. Aller Imre Kónyban 57,52 százalékkal nyert – mintegy 15 százalékkal győzve le egyetlen kihívóját.  Osliban a Fidesz színeiben induló „őspolgármester” Fodor József győzött, bár itt már szoros volt az állás, 52,02 százaléka azt jelenti, hogy mindössze 20 szavazattal kapott többet Varga Andrásnál (független).

A potyondi Molnár Vilmos és a börcsi Rácz Róbert számára nem volt kérdés a győzelem, mivel egyedül indultak a posztért és szintén a kilencedik ciklusokat kezdhetik meg.

Babos Attila Dunaszegen és Molnár Sándor Vásárosfalun nem indult újra, mind ketten településük vezetői voltak a rendszerváltás óta. Dunaszegen igen magabiztosan győzött a független Bartha Gusztáv (45,98 %), Vásárosfalun pedig a független Takács Ottó nyerte el a bizalmat 52,59 százalékkal. Az a mintegy 5 szálalék, amivel a másik jelölt fölé kerekedett, mindössze 6 szavazatot jelent a mintegy 140 lelkes rábaközi településen.