Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Freddie Mercury kensingtoni otthonából származó több mint 1500 tárgyat állít ki egy hónapra, majd árverez el ősszel a londoni Sotheby's aukciósház.

A Queen néhai énekesének rezidenciájáról származó tárgyak augusztus 4. és szeptember 5. között láthatók a Sotheby’s londoni kiállításán.

Előtte, júniusban a legizgalmasabb darabokat New Yorkban, Los Angelesben és Hongkongban is bemutatják az érdeklődőknek.

Hétköznapi és különleges emlékek

Mindenki mást szeretne. Van akinek egy-egy kuriózum mozgatja meg a fantáziáját, s vannak, kik inkább olyan tárgyat szeretnének magukénak tudni, melyeket a mindennapi élet során használt az ikonikus énekes.

A kollekcióért – amelyben például híres fellépőruhája is fellelhető – összesen legkevesebb 6 millió fontot vár a Sotheby’s.

A bevételt két AIDS-ellenes alapítvány, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

Tudtad?

A legértékesebb darabok között tartják számon Szent Eduárd koronájának másolatát, amelynek eredetijével III. Károlyt koronázzák meg májusban. A hozzá tartozó palástot Diana Mosley jelmeztervező, az énekes barátja készítette. Ezt viselte például az 1985-ös Live Aid-koncerten is. A Sotheby’s szerint akár 80 ezer font vagyis 34 millió forint is lehet a végára. Freddie színpadon viselt koronája és köntöse 60 000–80 000 font között taksálhat.

Milliós kéziratok

Talán a legértékesebb eszmei értéke lehet egy-egy kézzel írt emléknek. A Queen együttesWe Are The Champions című dalának soha nem publikált kéziratára is várják az ajánlatokat. A dalt 1977-ben adták ki. 85–127 millió forintot is érhet. De ott van a Killer Queen szövegének kézirata is, előzetes becslés szerint 30 millió forint árért.

Az egy hónapos kiállítást követően szeptember 6-án tartják az első árverést, amelyet több további aukció követ majd.

S még valami…

1986. július 27. Budapest. Tavaszi szél vizet áraszt című dal néhány sora. Melyet a hazai közönségnek élőben adott elő a legenda. Hetvenezer ember énekelte vele.

 

(fotó: Freddie Mercury, Queen – Wembley Stadion (1986). Fotó: Denis O’Regan)