Fűtést újítana fel a nyáron? Erre figyeljen!

A távfűtött lakások tulajdonosai számára a két fűtési időszak között van lehetőség a tulajdonukban lévő fűtési rendszer karbantartására, felújítására. Ezzel kapcsolatban a GYŐR-SZOL Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága néhány fontos dologra hívja fel a figyelmet.

Radiátorcsere esetén a távhőszolgáltatóval mindenképp egyeztetni kell. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, alapanyagú fűtőtestet kívánnak felszereltetni, illetve milyen minőségű és átmérőjű vezetéket építenek be a rendszerbe. A műszaki tanácsadás, konzultáció a társaság ingyenes szolgáltatása. A radiátorok egy osztatlan közös tulajdonnak, a fűtési hálózatnak a részei. Az abba történő beavatkozás – ha azt nem szakszerűen végzik – a többi fogyasztónak fűtési elégtelenséget, a radiátorok nem megfelelő működését, esetenként egy-egy felszálló vezeték teljes leállását okozza.

A fűtési hálózat ürítését, illetve a munkák elvégzése után annak szakszerű visszatöltését, kilégtelenítését a fogyasztó megrendelésére a távhőszolgáltató szakemberei végzik, díjazás ellenében. Sajnos többször előfordul, hogy a fűtési hálózatot a szolgáltató tudta nélkül leürítik. Az átalakítási munkák elvégzése után a visszatöltést már nem tudják elvégezni. Emiatt a fűtési rendszer akár több hétig, hónapig víz nélkül üresen állhat, az ebből adódó korrózió a fűtési vezetékek és a radiátorok károsodását okozhatja.

A korszerűsített fűtési rendszerek esetében fontos, hogy a két fűtési időszak között a termosztatikus radiátorszelepeket teljesen nyissák ki, így elkerülhető, hogy a fűtés indításakor a szelepek letapadása problémát okozzon.

Híradó főszerkesztő, riporter