Gazdára találtak a Nemzet Művésze Díjak

A Nemzet Művésze Díjat idén Csukás István író, költő; Kiss Anna költő, drámaíró és Dévényi Sándor építész kapta.

Az elismertek a rangos díjat, pénteken a fővárosi Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen vehették Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettestől és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leköszönő elnökétől.

Csukás István sok műfajú életművéért, valamint az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért, Kiss Anna különleges, népi folklorisztikus elemekkel átszőtt nagyhatású költői világa, a líra és a dráma műfajában is kiemelkedő életművéért, Dévényi Sándor pedig a  magyar organikus építészet értékeinek gyarapítása, városkép formáló munkássága, valamint oktatói tevékenysége elismeréseként kapta a címet.

Az ünnepélyes díjátadón Fekete György hangsúlyozta: a díjat kiérdemelt alkotók az elmúlt évtizedekben képességeik kivirágoztatásával egyfolytában bizonyították a nemzet iránti hűségüket.

A címmel kitüntetett alkotók “küldöttek”, akik nem tekintik véletlennek az életüket, hanem úgy gondolnak képességeikre, tehetségükre, mint amelyet meg kell termékenyíteni, műalkotásokban visszaadni a Teremtőnek – fogalmazott.

forrás: MTI

fotó: MTI- Illyés Tibor

Szerkesztő, riporter