Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Gazdasági lassulás lesz 2023-ban, recesszió azonban várhatóan nem

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Erre számít a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége. 

Rendkívüli közgyűlésen tekintette a jövő év legfőbb kihívásai a szervezet, amelyhez a Pannon-Work Zrt. is csatlakozott. Az MMOSZ elnöke elemzői prognózisokra utalva elmondta: a gazdaság márciusban éri el a mélypontját, aztán növekedésnek indul. A munkaerőpiacon kis átrendeződés várható, de a megkezdett folyamatokat folytatni kell annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő legyen a piacon – tette hozzá Csizmadia Gábor.

Közleményükben arra is kitértek, hogy nagy kihívás lesz a következő hetekben a 2023-as minimálbér, a garantált bérminimum meghatározása. A bérek vásárlóértéke az utóbbi időben minimum 20 százalékkal csökkent, ezért szövetség érthetőnek tartja, hogy a szakszervezetek 15-20 százalék közötti béremelést szeretnének. A cégek számára viszont kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne. Mindezek miatt az MMOSZ az év elején az inflációt el nem érő bérkorrekcióra számít.  

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége a piac több mint kétharmadát lefedő legnagyobb magyar tulajdonú HR-szolgáltatók érdekképviselete.