Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Gönyű nemet mondott: pusztán teherként nem veszi át imádott fogadóját

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jelenlegi forgatókönyv szerint a győri és a Semmelweis egyetem kapná adományba 18. századi, gönyűi postakocsi fogadót, ami több mint 20 éve a Gönyű Postakocsi Fogadó Kft. tulajdonában van. De a műemléki védettségű fogadó mai tulajdonosa azt szerette volna, hogy addig is az önkormányzat vegye át adományba és gondozza. Gönyű erre egyhangúlag nemet mondott a legutóbbi ülésén.

A gönyűiek szíve mindig megdobban „postakocsi fogadó” szó hallatán. A 18. századi fogadó valaha Mária Terézia adománya volt, gyönyörű és mindenki elsőre beleszeret, viszont régóta leromlott az állapota. Sokszor akarták megmenteni az évtizedek alatt és soha nem sikerült, mert drága és örök kérdés volt, miként volna hasznosítható.

A közelmúltban felmerült a lehetősége annak, hogy tulajdonosa a győri Széchenyi István Egyetemnek (SZE) és a Semmelweis Egyetemnek (SE) adná adományként. A jelenlegi tulajdonos több mint 20 éve egy magyar cég, a West Hungaria Bau (WHB) Kft.-t is igazgató-alapító Paár Attila cége, a Gönyű Postakocsi Fogadó Kft.

Amikor megvette, szép kilátásai voltak, az ezredforduló után osztrák vállalkozók vásárolták volna meg, hogy másfél milliárd forintból exkluzív szállót, konferenciaközpontot, jachtkikötőt hozzanak létre. Az osztrákok visszaléptek, később a gazdaság válság söpörte el az újabb álmokat, de ha régebbre nyúlunk vissza, akkor a szocializmus jogviszonyai és a világkiállítás elmaradása is a megpecsélték már a Duna-parti barokk épületegyüttes sorsát.

Az 1760-as években épült, Európában egyedülálló szállóépület ma már szörnyű rossz állapotban van, néha állagmegóvási munkákat végeztek rajta. A balesetveszélyek elhárítására a kormányhivatal is kötelezte a tulajdonost négy évvel ezelőtt, miután a Gönyűi Honismereti Egylet 2251 aláírást gyűjtött össze, hogy az örökségvédelmi hatóságot megkérhessék: állítsa meg a védett műemlék további romlását.

A legutóbbi testületi ülésen arról szavazott a gönyűi testület, hogy a tulajdonos szándéknyilatkozatának megfelelően átvegyék-e adományba a műemléki védettségű postakocsi fogadót arra az öt évre, amíg a tervek szerint az egyetemek tulajdonába kerülne. Erre 6 képviselőből 6 nemet mondott – derül ki az ülés jegyzőkönyvéből.

Nem azért, mert már nem szeretik a gönyűiek a méltatlan állapotú barokk épületegyüttest, hanem azért, mert ezzel elsősorban gondot vennének a nyakukba.

„Nem tisztázott, hogy az épületen – a több évtizedes elhanyagolásnak köszönhetően – milyen állagmegóvási munkálatokat kell elvégezni és milyen ütemezés mellett, így ezen vonatkozásban az önkormányzat költségei nem számolhatók” – áll a jegyzőkönyvben. Azt sem tudja az önkormányzat, hogy a szándéknyilatkozat szerinti két egyetemek – a Semmelweis Egyetem és a SZE – „pontosan mikor és pontosan milyen céllal kívánja ingyenesen átvenni az ingatlant, meg kívánja-e téríteni az önkormányzat számára annak adóterheit, valamint az állagmegóvásra és fenntartásra fordítandó igazolt költségeket, továbbá milyen módon garantálják az önkormányzat számára az ingatlan átvételét, felújítását és hasznosítását.” Ugyanis elhangzott az is, hogy az ideiglenesen birtokba vehető fogadóépületek után az adomány elfogadója ÁFÁ-t köteles fizetni, miközben ma lehetetlen turisztikai vagy más céllal módon hasznosítani az épületet.

Kifejtették azt is, hogy nem is ismert az ingatlan piaci értéke, amely után adót kellene fizetni. A „jelentős mértékű bizonytalanságokra tekintettel Gönyű Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Postakocsi Fogadó ingatlanának sorsával kapcsolatos felelős döntést jelenleg nem tud hozni, azonban továbbra sem zárkózik el az egyeztetésektől, hogy a minden partner számára kedvező megoldás mielőbb megszülethessen” – rögzítették az ülésen .

A 3,3 hektáros területet egyébként tavaly háromfelé osztották, ebből 1 hektárt tesz ki maga a fogadó. A mögötte fekvő 2 hektár az üres kert, ahol Esterházy Miklós kastélya állt 1953-ig, itt a Gönyűi Postakocsi Fogadó Kft. fogna építésbe. A fogadó előtti teret az önkormányzat jelképesnek mondható – 4 és fél millió forintos összegért – vette meg, hogy pihenőtérré alakítsa.