Győr is érdekelt a 3 millió eurós Erasmus + program fejlesztésében!

tanuló egyetem

Jövőre az Európai Unió több mint 3 milliárd eurót fektet be az Erasmus+ programba – jelentette be Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa Brüsszelben, miután Európai Bizottság kedden közzétette az Erasmus+ programra vonatkozó 2020-as pályázati felhívását.

Az Erasmus, vagy magyar közbeszédben elterjedtebb nevén cserediák programot a nyolcvanas évek végén azzal a céllal hozták létre, hogy a hallgatók belekóstolhassanak abba, milyen is egy másik országban élni és tanulni. 2007-2013 között az EU „Life Long Learning” (egész életen át tanulás) programja keretében működött, 2014-től pedig Erasmus+ néven a cseretanulmányokon túl szakmai gyakorlatokra, önkéntességre, szakmai együttműködésekben, nemzetközi projektekben való részvételre is ad lehetőséget.

Navracsics Tibor szerint az Erasmus+ költségvetésének növelése kibővíti az európai fiatalok lehetőségeit arra, hogy külföldön tanuljanak vagy szakképzésben vehessenek részt, és egyben lehetővé teszi számukra az európai identitás megismerését és kialakítását. Ezen kívül a beruházás segíti az “Európai Egyetemek” kezdeményezés előremozdítását, amely az európai felsőoktatási intézmények szövetségét hivatott erősíteni az úgynevezett európai oktatási térség kialakítása érdekében.

Az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely állami vagy magánszervezet pályázhat finanszírozásra a felhívás alapján. Ezen túlmenően jelentkezhetnek olyan ifjúsági csoportok, akik aktívan részt vesznek az ifjúsági munkában, de hivatalosan nem ifjúsági szervezetként vannak regisztrálva.

A Bizottság a pályázati felhívással együtt közzétette az Erasmus+ program útmutatóját az EU összes hivatalos nyelvén. A program költségvetése 12 százalékkal emelkedett a 2019-es évhez képest.

A Széchenyi István Egyetemen az Erasmus cserediák programokban, külföldön megszerzett kreditek kilencven százalékát elfogadják.

Az Erasmus programban az elmúlt harminc évben több mint 9 millióan vettek részt, az Erasmus+ 2020-ig további 2 millió jelentkezőnek ad lehetőséget tapasztalatszerzésre Európában és szerte a nagyvilágban.

A széchenyis diákok közül a műszaki és a gazdaságtudományi karokon tanuló hallgatók a legmobilisabbak, a legkedveltebb célországok pedig Németország, Ausztria és Spanyolország. Az érdeklődők az egyetem nemzetközi portálján tájékozódhatnak a lehetőségekről, a partneregyetemekről szerte a nagyvilágban, a pályázás módjáról, a határidőkről. A Nemzetközi Programok Központ munkatársai pedig mindenben segítséget adnak ahhoz, hogy a hallgatók az Erasmus+ ösztöndíjakkal életre szóló élményt és hasznos tapasztalatokat szerezhessenek.

Forrás:MTI

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó