A tokhalnak köszönhető a kaviár. Szaporításul bonyolult feledat és 6-7 év kell ahhoz, hogy ivarérettek legyenek. Ez az idő nagyon sok, kevés vállalkozás képes arra, éveket várjon a megtérülésre – mondta el Szilágyi Gábor, az Előre Halászati Szövetkezet elnöke.
A cég a tokhalakkal azért kezdett foglalkozni, hogy visszatelepítsék őket a Dunába, közben merült fel a kaviár készítés ötlete. A telephelyen ugyanis nem csak tokhal van, hanem busa és afrikai harcsa is. Ennek az ágazatnak a nyereségéből tudják kivárni a több mint hat évet ami a kaviárhoz szükséges, amire hatalmas a kereslet Nyugat Európában. A jó minőséghez azonban a megfelelő szakértelem is szükséges.
A halfeldolgozó üzem egyébként megkapta a kaviár előállítási engedélyét, ami eddig egyedülálló Magyarországon, így jövőre már megkóstolhatjuk a győri kaviárt..