Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Ha ezek a fák mesélni tudnának!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Famatuzsálemek a Balatonnál. Két évig tartott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zala Tájegységében az a folyamat, melyben felkutatták a koros fákat. Pontosabban a matuzsálemeket.

A szakemberek 500-nál is több faóriást dokumentáltak.

Elsősorban az erdőkben, legelőkön, települések belterületén és zártkertekben lévő idős, nagy méreteket elért faegyedeket vették lajstromba. A faegyedek adattárba rendezéséhez a fafaj meghatározása után a 130 cm magasan, úgynevezett mellmagasságban mért kerület, a környezetében elfoglalt hely, egészségi állapot és a térképi koordináták kerülnek felvételre.

A vizsgált terület Nemesnép–Belsősárd–Lenti–Letenye– Nagykanizsa–Nagyrécse vonal mentén találhatók. Ezenkívül jelentős egyedszám található Orosztony, Kacorlak és Szentpéterúr határában.

Jellemző a kocsányos tölgy, cser és vadkörte alkotta elegy.

A szőlőhegyeken jellemző a szelídgesztenye

A felmérés során kiderült, hogy a szőlőhegyeken jellemzően a szelídgesztenyék érnek el magas kort és nagy méreteket, de meg kell említeni a ritkának mondható védett fafajt, a házi berkenyét.

Kényes kérdés – e a kor?

Nőknél biztosan, de a fáknál büszkeség. Nem ritka, hogy egy több száz évesnek becsült fa kidőlése után megszámolt évgyűrűi alapján még a 100 évet sem éri el. Azért a magányosan álló 6–7 m kerületű tölgyek, gesztenyék valószínűleg meghaladják e kort. A vadgyümölcsök, molyhos tölgyek szerényebb méreteket érnek el, évgyűrűszerkezetük jóval sűrűbb, mivel lassabb növekedésűek.

Rekordok

A Nénai tölgy 767 cm kerületű, jellegzetes famatuzsálem alakjával minden látogatóját lenyűgözi. Koronájának kisebb része elhalt, törzséről kéregdarabok váltak le, de azért büszkén áll a réten.
Borsfa határában álló 642 cm kerületű kocsányos tölgy mellett áll néhány méretesebb vadkörte is. 

Kacorlak legelőjén  csak vadkörtepéldányok alkotják a fás legelőt. Tavasszal a 39 körtefa fehér virágkoronájával szemet gyönyörködtető látvány. 

Lentiszombathely vasútállomása mellett található egy Mária-szobrocskát őrző fa. A fát villámcsapás érte, sok helyen korhadt, üreges, de tölgyhöz méltóan állja még a próbát.