Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az intézet honlapján közzétett felhívás szerint az intézet idén is megrendezi a Hungarian Cyber Security Challenge (HCSC'23) elnevezésű IT biztonsági versenyt.

A versenyre minden 16. életévét betöltött magyar állampolgár regisztrálhat április 20-a, csütörtök éjfélig. 

A regisztrációhoz a születési év, egy valós e-mail cím, illetve egy választott név (nick) megadása szükséges. Magát a versenyt április 27-e 18 óra és április 30-a 18 óra között rendezik meg. Mindez teljes egészében online, a versenyzők a saját gépeiket használhatják. A platformot (CTFD) és a kommunikációs csatornát (Discord) a szervezők biztosítják. Az egyfordulós versenyen CTF és forensic image jellegű feladatokat kell megoldani, és mindenki ugyanazokat a feladatokat kapja.

A díjazás szempontjából három csoportot vesznek figyelembe:

  • a junioroknál a 2003. január 1-je és 2007. december 31-e között születetteket,
  • a senioroknál az 1998. január 1-je és 2002. december 31-e között született versenyzőket,
  • továbbá lesz egy összesített verseny is, ahol minden játékos részt vehet, kortól függetlenül.

Mind a három kategóriában külön díjazás lesz.

 

Az eseménnyel válogatják ki az októberben, Norvégiában megrendezendő európai versenyre (European Cybersecurity Challenge, ECSC) induló magyar csapatot: abba a junior és a senior korkategória első öt helyezettje – és további egy tartalék versenyző – kap meghívást.

A hackerversenyről bővebb információk a verseny honlapján, az nki.gov.hu oldalon találhatók.

Az etikus hacker (white-hat hacker) olyan kiemelkedő tudással rendelkező informatikai szakember, aki képességeit és ismereteit arra használja fel, hogy – megbízás alapján (vagy állandó jelleggel) – biztonsági hibákat találjon a rendszereken (sérülékenységvizsgálat). Ezen tevékenység által nyílik lehetőség elkerülni, megelőzni a hackerek, feketekalapos (black-hat) hackerek betörési kísérleteit, akiknek egyértelmű célja a károkozás. 
Mindezekkel összefüggésben a verseny – ismételten – kiváló alkalmat biztosít arra, hogy a versenyzők szabályozott keretek között gyakorolják technikai képességeiket, megismerjék egymást, illetve felhívják arra a figyelmet, hogy a kibertér biztonságának szavatolása (a jogalkotó folyamatoktól kezdve, az incidenskezelésen át, egészen a sérülékenységvizsgálatig) korunk egyik legégetőbb kihívása.