Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Hagyományos szalagavató az Audi Hungaria Iskolaközpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

December 1-jén a német-magyar találkozások iskolája a magyar hagyományokhoz híven szalagavató ünnepséggel búcsúztatta a 2023/24-es érettségi évfolyamot.

 

Az ünnepélyesen feldíszített sportcsarnokban Dirk Lange főigazgató szivélyes szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, a díszvendégeket, a tanárokat, a szülőket, és természetesen az esemény főszereplőit, a két végzős osztály tanulóit. Mivel német irodalmat tanít az érettségi osztályoknak, ünnepi beszédében utalt Kafka A per című regényére, amelynek főhősét indoklás nélkül letartóztatják, elítélik, majd végül kivégzik. A főigazgató párhuzamot vont a 20. század eleje – a regény megjelenésének ideje – és napjaink között, hiszen az emberek az őket körülvevő aggasztó történések miatt most is hasonlóan nyugtalanok, mint 100 évvel ezelőtt.

A regény célja, hogy felrázza az olvasót, hogy a főszereplő passzív, beletörődő magatartása helyett kiálljon magáért, vagy más szóval, öntudatos és erős legyen. A szalag, amelyet a tizenkettedikesek ezentúl viselni fognak, ezt az „önmegerősítést”, érettséget és az összetartozást szimbolizálja.

Végezetül az igazgató arra bíztatta a leendő érettségizőket, hogy önálló és határozott világpolgárokká váljanak, akik belső iránytűjük segítségével a saját útjukat fogják járni.

Az est fénypontja kétségtelenül a szalagtűzés volt, amely a komolysága ellenére megható pillanatokat és meghitt légkört teremtett, valamint az összetartozás érzését erősítette.

Az ünnepi műsorban a magyar szokásoknak megfelelően a végzős diákok klasszikus és modern táncbemutatója is szerepelt, amelyre a leendő érettségizők a tanév eleje óta készültek. Az ünnepség hivatalos részét az érettségizők többnyire vidám videói színesítették, amelyekkel a végzősök visszaemlékeztek diákéveik élményeire, kalandjaira.

Egy egészen különleges műsorszám a 12.A osztály előadása volt, hiszen az általuk elénekelt dalt az egyik végzős diáklány komponálta, aki zongorán kísérte osztálytársait.

Az ünnepség záróakkordjaként a végzősök felkérték szüleiket és egy közös tánccal fejeződött be az este.

Az Audi Hungaria Iskolaközpont ünnepélyes szalagavatóján hangsúlyos volt a kulturák közötti kapcsolat erősítése, valamint a hagyomány és a modern kor elemeinek ötvözésének.