Kezdőlap KÉK HÍREK

Halálos szén-monoxid-mérgezés történt Balatonalmádiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Balatonalmádiban ketten is rosszul lettek szén-monoxid miatt.

Az Országos Katasztrófavédelem jelentése szerint a tűzoltók azonnal kivonultak a kétszintes családi házhoz, amelynek a két tetőtéri szobájában szellőztetés közben is erős szén-monoxid-koncentrációt mértek.

Az idős házaspár egyik tagja életét vesztette a mérgező gáz miatt, a másik kórházba került.

Az épületben egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. Feltehetőleg a kémény rossz, repedezett állapota miatt keletkezett szén-monoxid.

Ezzel az esettel már tizennégy áldozat írható a csendes gyilkos, a szén-monoxid számlájára. 

A katasztrófavédelem szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a kémény rossz állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. Családi házakba a kéményseprő csak akkor megy elvégezni az ingyenes kéményellenőrzést, ha a kéménytulajdonos időpontot foglal. Ha a családi ház kéményére gázkészülék van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel fűtenek, akkor évente tanácsos ellenőriztetni.