Ha nem, most mindent megtudhatsz róla. A legfontosabb, hogy postacímmel rendelkezik. Így-így. Egy fa, ami naponta kap öt-hat levelet. Nagyjából mind szerelmes.

Több, mint 500 éves

A szóbeszéd szerint köszönetképpen ültette egy kelta főispán fia, miután kikötötték egy fához, majd megszabadította őt egy keresztény lány. A történészek szerint a legendának nincs valóságtartalma.
De a mesében hinni kell ugye… Több mint 100 évvel ezelőtt viszont valóban élt egy Ohrt nevű lány, aki szerelmes volt a lipcsei csokigyáros Schütte-Felsche fiába. A lány főerdész apja ellenezte a kapcsolatot, ezért a fiatalok titokban váltottak leveleket úgy, hogy a fa odvába helyezték azokat. Végül a szigorú apa is feladta az ellenkezést, a pár összeházasodhatott, természetesen a fa alatt.

Szerelmet remélve írnak a fának

Vagyis mára egyfajta kultikus tölgy lett. Olyannyira, hogy már hosszú ideje – dokumentumok szerint 1927-től – a német posta saját postai címet adott neki. 

A POSTALÁDA

Maga az üreg 3 méter magasan található, falétrán lehet elérni. Nyilvános levélláda, bárki kinyithatja, olvashatja, elveheti, megválaszolhatja a leveleket. Maga Karl Heinz Martens postás, aki 20 éven át hordta a leveleket is úgy találta meg a feleségét, hogy a nő írt egy levelet a fához.

2009-ben a híres tölgy szimbolikusan hozzáment egy vadgesztenyefához, a düsseldorfi fa lett a második, amelyik saját címet kapott.

S akkor jöjjön a legfontosabb. A fa postacíme, ha éppen Te is kedvet kapnál egy kis levélíráshoz:

Bräutigamseiche,
Dodauer Forst,
23701 Eutin, Németország

(fotó: Hans Wolters/Panoramio, Holger.Ellgaard/Wikimedia)