Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tavaszi időszak a tógazdaságok számára a tavak benépesítésének kezdetét jelenti.

A Nébih Állami Halőri Szolgálatának egyik kiemelt feladata a haltelepítések szabályosságának, valamint az állománypótlásra szánt halak nyomonkövethetőségének ellenőrzése. Az országszerte zajló haltelepítések egyúttal fokozottabb kontrollt követel meg az állami halőrök részéről is. 

Vizeinkben rendszeresen előforduló inváziós halfajok például az az ezüstkárász, a busa, a törpeharcsa, a fekete törpeharcsa, a naphal  vagy az amurgéb.

A Nébih felhívja a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy az idegenhonos halfajok engedély nélküli telepítése jogszabálysértésnek minősül, mely 500 000-től 5 000 000 forintig terjedő bírság kiszabását vonja maga után. Továbbá az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos tilalmak és kötelezettségek megszegése inváziós bírság kiszabásával is jár, melynek mértéke a jogsértéssel okozott kár függvényében 100 000-től 20 000 000 forintig terjedhet!

Forrás: Nébih