Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Hamis gumikra és felnikre bukkant a NAV

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A NAV munkatársai internetes hirdetés alapján vizsgálódtak egy Győr-Moson-Sopron megyei gumiszerviznél. A próbavásárolt felnikről nem kaptak nyugtát, a szervizben pedig ezerötszáz különféle hamis terméket találtak. A hamisítványokkal a becslés alapján ötmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

Az adóellenőrök az egyik népszerű közösségi oldalon találkoztak egy magánszemély hirdetésével, amelyben felniket kínált eladásra. A kapcsolatfelvétel után a revizorok megtudták, hogy mindegy, milyen felnit választanak, a kínálatban ugyanis szinte minden autómárkához volt felnikupak. Négy darabos garnitúrát rendeltek kétszázezer forint értékben, amit személyesen egy megyei gumiszervizben vettek át, de nyugtát a vásárlásról nem kaptak. A jogsértés miatt a cég mulasztási bírságra számíthat.

Az ellenőrzésbe bekapcsolódtak a pénzügyőrök is, akik a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakértőjével közösen nagy mennyiségű hamisítványt, többek között felniket, felnikupakokat, emblémás matricákat találtak a szervizben, amiket lefoglaltak.

A NAV iparjogvédelmi jogok megsértése miatt eljárást indított. A hamisítványokkal a becslés alapján ötmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.