Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük? Nem beszélünk félre, a nyúliak ugyanis hatalmas fába vágták a fejszéjüket: egy óriási, 410 méteres palacsintakígyót akarnak készíteni. A rekordkísérlet ötletgazdáját faggattuk a részletekről.

– Imádjuk a palacsintát, hát ezért! – vágta rá a rekordkísérlet ötletgazdája, Buzásné Kata, miért pont a palacsinta áll a rekordkísérlet fókuszában. – Örök klasszikus, az egész család imádja. A palacsinta sós verzióihoz úgy állok, mint a káposztás réteshez: számomra értelmezhetetlen mindkét esetben a sós töltelék. Nincs logikus magyarázat rá! – közölte jókedvűen Kata. Számára a nagybetűs kedvenc palacsinta a túrós, amibe nem kerül a gyerekek miatt se nyers tojás, se mazsola. 

Kata elmondta, tavaly fogalmazódott meg benne először a rekordkísérlet gondolata, azóta nem esznek otthon lekvárt, hogy legyen mivel majd tölteni a rekordon. 

– Az eseményen lesz lehetőség helyben sütni, május 4-én 13 órától már készülnek a palacsinták, de aki szeretne hozzájárulni a rekordhoz, otthonról is hozhat palacsintát. Sőt! Bárki, akárcsak egy palacsintával is beszáll a rekordba, annak oklevéllel köszönjük meg a segítségét. Töltelékkel is készülünk, de aki hoz, annak nagyon hálásak leszünk!

A rekord elérésének feltétele az, hogy egy 410 méteres egybefüggő, egymást fedő, töltött palacsintakígyó tekeredjen. Számításaik szerint kétezer palacsinta kell ehhez. Ennek megvalósulását a Magyar Rekordok Egyesületének elnöke fogja felügyelni, ő terjeszti fel a rekordok csúcsához, a Guiness Rekordokhoz. 

– Sok tojás, sok tej, nagyon kevés szóda – sorolja a számára tökéletes arányokat Kata. – A jó palacsinta puha és omlós, és gyönyörű sárga a tojástól. 

Apropó, tojás. Mi a helyzet az ételérzékenységgel küdőkkel? A rekordkísérletből ők sem maradnak ki. 

– Gondolunk rájuk is, lesz tojás-, tej-, cukor-, lisztmentes, valamint teljes kiőrlésű liszttel készült verzió is. Várunk mindenkit, aki szereti a palacsintát, díjmentes ehet bárki. 

Kata szerényen hozzátette, hogy ő inkább ötletgazdának, semmint főszervezőnek tartja magát. Mint mondta, az egész falu összefogott, megmozgatta a közösséget a palacsintasütés, sőt, Járai Máté színész, mősorvezető is a rendezvény mellé állt, ott lesz ő is és tekeri a palacsintát a nyúli sportpályán. Éppen ezért a május 4-i programi is olyan lesz, ahol az egész közösség jól érezheti magát. Lesz zene, kirakodóvásár, szabadtéri játékok a gyerekeknek. 

Fotó forrása: sokszinuvidek.24.hu