Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Három banknál is olcsóbb lett a lakáshitel februárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Bankmonitor által vizsgált nyolc pénzintézet közül három csökkentette lakáshitelének kamatát februárban. Ez egy 40 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű hitel esetében akár 6 millió Ft feletti megtakarítást is eredményezhet teljes visszafizetésben.

A vizsgált bankok közül három csökkentette 10 éves kamatperiódusú lakáscélú hitelének kamatát. A végig fix konstrukcióknál kettő pénzintézet ajánlata lett kedvezőbb 2024 januárjához képest. Kamatot egyik bank sem emelt, így tovább folytatódott az újonnan felvett lakáscélú jelzáloghitelek átárazódása.

Az, hogy milyen feltételekkel kap valaki lakáshitelt, függ az adós és az adóstárs együttes nettó jövedelmétől, a hitel összegétől és kamatperiódusától. A kamatkedvezményekhez az adós jövedelme a hitelező banknál vezetett számlára érkezik, az aktív számla- és kártyahasználat, valamint a banknál kötött lakás- és hitelfedezeti biztosítás is előnyt jelenthet.

A Bankmonitor szakértői a hitelfedezeti biztosítás kivételével a többi feltételt az adós vállalja a lakáshitel összehasonlításakor. Az UniCredit Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel 10 éves kamatperiódusú hitelének THM-je februárban 6,10%, ami 0,47%-os csökkenést jelent januárhoz képest (CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel 6,57%).

Végig fix kamattal az UniCredit Bank vezet februárban, THM-je megegyezik a 10 éves kamatperiódusú változatéval. A CIB Végig FIX Lakáskölcsön volt a legkedvezőbb januárban. A kamatcsökkenés forintban számolva 40 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél 1,07%-os THM-csökkenést jelent az UniCredit Banknál, ami havi 23,791 Ft törlesztőmegtakarítást és teljes visszafizetésben 5,72 millió Ft megtakarítást eredményez.

A CIB Bank is árat csökkent, 40 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél havi 4,771 Ft törlesztőmegtakarítást és teljes visszafizetésben 1,15 millió Ft megtakarítást jelent. A Raiffeisen Banknál havi 7,090 Ft, összességében 1,70 millió Ft kevesebbet kell fizetni a hitelért. A MagNet Bank, az Erste Bank, a K&H Bank és az MBH Bank nem változtatta meg kamatait.

Fix kamattal az UniCredit Bank és a CIB Bank kínál a legjobb ajánlatot. Az UniCredit Banknál havi 26,222 Ft törlesztőmegtakarítás és összességében 6,30 millió Ft kevesebb teljes visszafizetés jellemzi a példánkban szereplő paraméterek mellett. A CIB Bank is csökkentette kamatát, 4,771 Ft havi és 1,15 millió Ft összességében.

Az elmúlt pár hónapban lényegesen olcsóbbak lettek a lakáshitelek. A 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatú lakáshitelek kamata tavaly év elején 8,53% és 8,70% volt, most pedig 6,10%-ra csökkentek. Egy év alatt 40 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű hitelnél havi 54,837 Ft és 58,656 Ft kisebb törlesztőt, valamint 13,1-14,1 millió Ft megtakarítást eredményeznek.

A Bankmonitor szakértői szerint érdemes mérlegelni a lakásvásárlás és hitelfelvétel időzítését, figyelembe véve a további kamatcsökkenés lehetőségét. Az infláció, a jegybanki alapkamat és a BIRS-mutató csökkenése hatással lehet a hitelkamatokra. Azonban érdemes számolni azzal is, hogy a hitelkamatok csökkenése élénkítheti a hitelpiacot, ami növelheti a lakásárakat és csökkentheti az alkuk mértékét. Fontos megfontolni, hogy ha most veszünk fel hitelt, a későbbiekben lehetőség nyílik hitelkiváltásra, de ez plusz költségekkel jár. Szükséges előre elvégezni a számításokat a döntés meghozatala előtt.