Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Három éve állt forgalomba a tegnap teljesen kiégett busz

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pér és Győr között tegnap délután kigyulladt és teljesen kiégett egy menetrend szerinti Volánbusz. Az utasok időben le tudtak szállni. A Volánbusz szerint a jármű három éve állt forgalomba: járműveiket szigorú rendszerben tartják karban, mégis előfordulhatnak váratlan meghibásodások miatti tüzek. 

Döbbenetes látvány fogadta a főúton Győr és Pér között közlekedőket hétfő délután: egy teljesen kiégett Volánbusz, csomagokkal az út mellett álló utasok és forgalomirányítás. A Volánbusz kérdésünkre közölte: "június 24-én a 14.40-kor Székesfehérvárról Győrbe közlekedő járatunk motorterében a 81. számú főúton, Töltéstava közelében tűz keletkezett, amelyet az autóbusz-vezető nem tudott megfékezni, az autóbusz kiégett. Személyi sérülés nem történt, az utasokat mentesítő járat szállította tovább. A jármű 2021-ben állt forgalomba. A tűz keletkezésének okát társaságunk és a katasztrófavédelem vizsgálja."

Azt kérdeztük: mi a protokoll ilyen esetben, ha menet közben csapnak fel a lángok? "Járműveink karbantartása szigorú rendszerben történik. Az üzemeltetés során a kötelező szervízek periódusánál lényegesen gyakrabban átvizsgáljuk autóbuszainkat szakműhelyben, amely kiterjed a járművek elektromos, üzemanyag-ellátó, kipufogó- és fűtőrendszereire, valamint az esetleges olajszennyezettségre, tehát minden olyan területre, amely tűzesetet okozhat. Újabb autóbuszaink többségében automata tűzoltó-berendezés található, a régebbi járműveink pedig a jogszabályoknak megfelelően poroltó készülékekkel vannak felszerelve. Minden tűzoltóeszköz periodikus felülvizsgálatát elvégezzük az előírások szerint. Mindezek ellenére is előfordulhatnak váratlan meghibásodások okozta tűzesetek. Ezek kezelésére, az autóbuszok gyors és biztonságos kiürítésére, a keletkezett tűz hatékony oltására gépkocsivezetőinket rendszeresen oktatjuk."