Határrendészeti összesítő megyénkből

migráns

A rendőrök két embercsempésszel és nyolc illegális migránssal szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában Győr-Moson-Sopron megyében.

A rendőrök – négy megyére kiterjedő akció keretében – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának információi alapján – ellenőriztek egy magyar rendszámú kisbuszt a 8518-as számú úton, Fertőendréd külterületén. A járművet vezető szerb férfin kívül a gépkocsiban nyolc – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az információk alapján az M1-es autópálya 64. kilométerszelvényében az egyenruhások intézkedés alá vonták a szerb sofőr Budapest felé haladó társát is, egy szintén szerb állampolgárt, aki a gyanú szerint korábban előfutóként segítette az embercsempész tevékenységét. A járőrök mindkét sofőrt és az embercsempész jármű utasait elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járművek vezetőivel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: police.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó