Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Hetven éves a dunai árhullám: „Felejtünk és a körülmények változnak”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1954-es dunai árvízre emlékeztek csütörtökön a győri városházán a Magyar Hidrológiai Társaság győri szervezetének rendezvényén. Felejtünk és a körülmények változnak, ezért szükséges a felidézés és a tapasztalatok megosztása – hangzott el. 

Németh József regionális vízügyi igazgató felidézte, hogy az 54'-es árhullám idején egy friss szervezet, az akkor egy éve megalakult vízügyi igazgatóság találkozott a fenyegető Dunával, kevés információval a birtokában és az akkorra kiépült védelmi rendszerrel. A folyó Szigetközben átszakította a gátat, a tájegység jelentős részét elöntötte a víz rengeteg kárt okozva. Győr-Révfaluban is átszakadt a körtöltés, több méter magasan hömpölygött az utcákban a folyó. 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője pozitívumként említette, hogy a Szigetköz (töltéstől) mentett oldali részén azóta nem találkozhattak a Dunával az ott élők, pedig jónéhány árhullám jött az elmúlt hetven évben. 2002-ben kiderült, hogy romlik az árvízlevezető-képesség, az Öreg-Dunán a helyzet egyre rosszabb, másodpercenként 8000 köbméter alá süllyedt ez az érték. "Tennünk kell valamit, az Insula Magna programban foglalkozunk a kérdéssel, vannak elképzelések a megoldásra". Hozzátette, az árhullámok hevességére a klímaváltozás is hatással van. "Felejtünk és a körülmények is változnak" – indokolta a 70 évvel ezelőtti árvízre való emlékezés fontosságát és a kollégák tapasztalatcseréjét.