Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Hetven mázsa pontyot telepítettek a Dunába

A Komárom-Esztergom vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége idénynyitó, első akciójában Szőnynél, Neszmélynél és Tátnál kerültek a halak a vízbe.

Az érintett helyszíneken egy hétig tilalom lépett életbe, hogy a halaknak legyen idejük megszokni új életterüket. Schmidt-Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója elmondta, a folyóba került halak közül hatvan mázsa háromnyaras, tíz mázsa kétnyaras egyed volt. Táton a temető mögött, a szőnyi gátnál és a neszmélyi Hajóskanzennél halcsúszdán engedték a vízbe a pontyokat.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke kiemelte, a jelen helyzet gazdasági nehézségei ellenére a szövetség nem fogja csökkenteni a telepített halak mennyiségét. Ez köszönhető annak is, hogy a Tata melletti Réti 8-as tóban hamarosan megkezdik a halnevelést, erre országosan is csak kevés szervezet képes.

A halneveléssel növekedni fog a telepíthető mennyiség és változatosabb lesz a Dunába halfaji összetétel, természetesen csak őshonos fajok. A szövetség célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét – olvasható a közleményben.