Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A műanyagot megemészteni képes mikrobák fogalma eddig sem volt ismeretlen, de korábban mindössze olyanokat találtak, amelyek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten voltak képesek erre, ami az újrahasznosítás terén nem lett volna kifizetődő.

Ám a svájci WSL Szövetségi Intézet tudósai nemrégiben olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek 15 Celsius-fokon is meg tudják emészteni a műanyagot, vagyis ez jelentős áttörést hozhat a műanyaghulladékok újrahasznosítását illetően.

A Frontiers in Microbiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szakértők egy évre műanyagokat helyeztek ki a szabadba, majd ástak el a talajba Grönlandon, a Svalbard-szigeteken és Svájcban.

A kutatást vezető Joel Rüthi később kollégáival mintát vett a műanyagokon élő organizmusokból, és 19 baktériumtörzset, valamint 15 gombatörzset azonosított. Az izolált mikrobákat 15 Celsius-fokon engedték fejlődni a laboratóriumban, majd tesztelték az egyes törzsek műanyagemésztő képességét.

A vizsgált műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén (PE) és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán (PUR), valamint két, biológiailag lebomló keverék, a polibutilén-adipát-tereftalát (PBAT) és a politejsav (PLA).

A mikrobák egyik törzse sem tudta megemészteni a polietilént, de 11 gombafaj és nyolc baktérium 15 Celsius-fokon megemésztette a poliészter-poliuretánt, 14 gombafaj és három baktériumfaj pedig a PBAT- és a PLA-keveréket is. Továbbá az is kiderült, hogy a Neodevriesia és a Lachnellula nemzetségbe tartozó gombák a PE kivételével az összes vizsgált műanyagot képesek voltak lebontani.