Hogy végzi a pusztítást szervezetünkben a koronavírus?

koronavírus

Pontosan hogy hat a szervezetünkre ez az új típusú koronavírus? Miért végződhet akár halállal is? Kövessük végig a vírus szervezetünkben megtett útját, és az immunrendszerünkkel folytatott romboló harcát!

Ez az új típusú koronavírus – tudományos nevén a SARS-CoV-2 – már a hetedik típusú koronavírus, és a harmadik olyan humán koronavírus, ami embereket fertőz meg, méghozzá súlyos betegséggel, és folyamatosan mutálódik. A másik négyük enyhe tünetekkel járt.

Egy vírus – a szó latin eredetű és mérget jelent – lényegét tekintve nem más, mint egy aprócska burokba zárt genetikai információ: egy kód proteinköpenyben. A koronavírus, a többi vírushoz hasonlóan, csak más élőlények sejtjeibe eljutva képes szaporodni. Ha csak simán egy élettelen felületen hagyjuk, akkor egy idő után „elpusztul”, szétesik, és utána már nem lesz képes a kódját eljuttatni a sejtjeinkbe. (Ugyanez történik vele, ha mondjuk szappannal szétoldjuk a burkát, ezért nagyon fontos, hogy váljon a szokásunkká a rendszeres kézmosás.)

A terjedését tekintve tipikusan légúti fertőzéssel jut emberről emberre, például ha valaki köhög, akkor a vírusok az apró folyadékcseppeken megtapadva bejuthatnak a szervezetünkbe. Vagy ha fertőzött felületet érintünk, aztán pedig a szemünket, a szánkat vagy az orrunkat, akkor mi magunk is bejuttathatjuk a vírust a rendszerünkbe, és potyautasként utazik a célpont felé, ami nem más, mint a tüdőnk, a lépünk és a beleink, ahol a jelenlegi ismereteink szerint éppen a leginkább drámai hatást tudja kiváltani.

A koronavírus rácsatlakozik a tüdőnk külső burkát képező sejtek receptoraira, a sejtjeink mit sem sejtve, szépen végrehajtják az új utasításokat: másolás és összerakás.

A sejtünk ezt a vírusmásolást csinálja mindaddig, amíg be nem telítődik, hogy aztán egy végső parancsra megsemmisítse önmagát. Ekkor pedig az a temérdek mennyiségű koronavírus-másolat hirtelen elárasztja a környező sejteket, folytatva a ciklust.

A FERTŐZÖTT SEJTEK SZÁMA ILYENKOR EXPONENCIÁLISAN NÖVEKSZIK: 10 NAP UTÁN MÁR A SEJTJEINK MILLIÓI VÁLNAK KORONAVÍRUS-TERMELŐ GÉPEKKÉ, ÉS TÖBB MILLIÁRDNYI ÚJ VÍRUS PORTYÁZIK A SZERVEZETÜNKBEN.

koronavírus fertőzés

A koronavírus megtapadása és a genetikai információ bejuttatásának illusztrációja. Forrás: Kurzgesagt

Gyilkos háború kezdődik odabent

Az egészséges élethez elengedhetetlen immunrendszerünk sajnos néha igen veszélyessé is válhat a számunkra, ha valami zavar keletkezik odabent. Ahogy megindul a harc az immunrendszerünk és a koronavírus között, sajnos több olyan fertőzés is létrejön, ahol pont az immunsejtjeinket kapja el és fertőzi meg a vírus. Ezek az átalakított immunsejtek pedig innentől fogva brutálisan túlreagálnak majd, és olyan jelzéseket küldenek a többi társuknak, hogy itt vérengzésre van szükség, és közben nagyon sok egészséges sejtünk pusztulhat el!.

A legtöbb esetben nem okoz drámai kárt a vírus, mert idővel az immunrendszerünk kerül ki győztesen, és bár temérdek hasznos sejt esik áldozatul, végső soron a koronavírusokat termelőket is kiirtja a rendszer, a szállingózó vírustesteket pedig befogják.

A hosszas fertőzés alatt a tüdőnk védőburka, a  légzésért felelős belső részek, a tüdő-léghólyagocskákat is sérülhetnek. Ekkor jöhet a tüdőgyulladás, a súlyos légzési nehézség, és ilyenkor lehet szükség a lélegeztetőgépekre, hogy túléljen az ember. A koronavírus ráadásul saját jogon is képes előidézni a tüdőgyulladást, ami komoly megpróbáltatásokat jelenthet a betegek számára, ezzel tovább emelve a kockázatot.

Egy ilyen helyzetben az is veszélyes lehet, hogy míg szervezetünk a vírus kiirtására fókuszál, közben elszaporodnak a  baktériumok is. Ha túlságosan legyengülünk, akkor a baktériumok szétterjedése a megrongálódott szervezetünkben, úgy 1-3% között, akár halálhoz is vezethet.

Mivel se gyógymód, se védőoltás nincs még, a legjobb amit tehetünk, ha nem kerülünk vele kontaktusba. Vagy ha mégis van rá valamekkora esély, akkor minden lehetséges óvintézkedést bevetünk, hogy ne kerüljön be a szervezetünkbe!

Forrás: portfolio.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó